måndag 4 januari 2016

Genomgång av Veckoportföljen

Jag startade ju som sagt innan en portfölj där jag under året kommit att investera veckovis. Från början var tanken att 15% av det sparade kapitalet varje månad skulle gå till veckoköpen men men i takt med att vår sparkvot ökade så blev det helt plötsligt större summor än jag tänkt mig att investera varje vecka.

Min första tanke var att köpa för nära 400:- varje vecka då detta är gränsen för att få betala 1:- i courtage hos Avanza. När då sedan sparbeloppet blev högre och högre så landade jag istället allt som oftast på över 1 000:- per vecka och ibland till och med nära 2 000:-. Därför bestämde jag mig för att sätta ett tak på 4 000:-/månad. Så de pengar som blev över de månader de 15 procenten blev mer än 4 000:- sparade jag och använde de månader de 15 procenten hamnade under 4 000:-. Med detta sättet blev det mindre fluktuationer i beloppet i mina veckoköp.

Vilka bolag har då fått ta plats i portföljen?



Som ni kan se så har det inte gått jättebra utan jag ligger back drygt 3 000:-. Denna portföljen var som sagt inte ämnad att outperforma index utan som ett hjälpmedel för mig själv med mitt tålamod. Jag tycker det har hjälp måste jag säga. Det har varit jätteskönt att kunna slänga in en slant lite då och då under veckorna och då kunna ha mer is i magen och invänta större fall för större inköp. 

På samma gång så kommer jag ju alltid hålla mig inne i marknaden och år efter år öka utdelningen från Veckoportföljen. Självklart så köper jag inte bara hux flux utan köper ofta de bolag som backat mycket eller de bolag som kan komma att gå bra framöver. 
Detta blev väldigt tydligt när exempelvis Atlas Copco backade från över 200:- ner till 175:- under en period. Då köptes det Atlas Copco i princip varenda vecka.


Branschfördelningen visar att bank och fastigheter står för en stor del av portföljen. Jag kommer troligtvis fortsätta köpa bank så länge Swedbank yieldar över 6% men annars vill jag nog gärna lugna mig lite med bankerna. Det bolag jag mest av allt önskar en nedgång i är Hufvudstaden då detta bolag har höjt sin utdelning 18 år i rad! Det ni! Anledningen att jag vill ha den avsevärt billigare är att den yieldar alldeles för dåligt tycker jag. 


Hur har Veckoportföljen klarat sig mot index då?



Här kan vi ju se att jag får stryk med ca 5% av index. Det är ju alltid tråkigt så jag kunde ju lika gärna köpt Avanza Zero känns det som. Men hur kul är det egentligen? :D

Detta sporrar mig att försöka hålla ännu bättre koll på marknaden och framför allt tänka igenom diverse köp då jag i efterhand sett att jag flera gånger köpt bolag då de helt klart varit övervärderade enbart för att jag "ville ha" dessa bolagen i portföljen. Både Swedbank och H&M tror jag att jag träffade precis på toppen. Efter det så är det rätt svårt att få ner sitt GAV tyvärr så det är nåt att ta till sig till 2016.

Hur mycket utdelning genererade portföljen 2015 då?



Det blev knappa 600:- som Veckoportföljen bidrog med under 2015. Under 2016 är förväntad utdelning vid detta tillfällen 1 737:- vilket är en avsevärd höjning, närmare bestämt nästan 180% ökning.

Hur kommer jag göra under 2016?

Jag har bestämt mig för att under 2016 fortsätta med Veckoportföljen. Det är ju trots allt tiden inne i marknaden som kommer göra att kapitalet växer. Med en säkerhet i att veckoinvestera så kan jag känna mig mer bekväm i att kanske kliva av något bolag i ordinarie portföljen utan att känna att jag kanske kan komma att missa ytterligare uppgång. Aktier är ju trots allt en vintersport som de säger och jag kommer nog under 2016 att minska en aning i de bolag jag känner är för högt värderade efter utdelad utdelning för att om chansen visar sig kunna köpa in mig billigare. 

Det som hade varit intressant hade varit att se hur mycket jag betalat i courtage på veckoportföljen under året. Tyvärr så finns det ingen sammanställning på det utan man får då kolla transaktion för transaktion och eftersom jag är alldeles för lat för att kolla igenom ca 70 transaktioner så kommer jag strunta i det haha :D

-

Vad tycker ni övriga där ute? Är detta ett bra eller idiotiskt sätt att investera sina pengar? Saknar ni nån information från året för Veckoportföljen? :)

1 kommentar:

  1. Jag gillar idén att veckohandla. Nu verkar vi vilja handla olika bolag och det är ju så det är. Allt ska ju vara individuellt nu. Vill bara tipsa om att det ofta är bättre att sälja dyra bolag dagen eller dagarna innan utdelningen då de ofta brukar falla mer än utdelning efter utdelningen. Å andra sidan är just timing det svåraste med aktiehandel. Den minimeras genom att enkom välja att ligga lång i aktier, men då blir valen av aktier så viktiga så det finns såklart ingen enkel lösning alls.

    SvaraRadera