söndag 25 oktober 2015

Ändring av vår spartaktik

Vi har som rubriker antyder gjort en ändring i vårat sparande. Indelningen av vårat sparande har innan har sett ut enligt följande:

15% till veckoköpet
35% till större aktieköp
20% till framtida resor
10% till framtida nödvändighetsköp (om nåt går sönder typ TV, kylskåp etc)
20% till övrigt sparande (extra aktieköp eller amortering elller liknande)

Nu har vi båda två börjat fundera på att vi inom en snar framtis kommer vilja byta lägenhet till något större och kanske centralare. Vi räknar med att vi kanske kommer lägga 3 000 000 på nästa lägenhet. Vi räknar med ett worst-case-scenario där vi bara får lika mycket som vi själva betalade för lägenheten vilket var 1 450 000. Detta innebär att vi räknar med att få tillbaka kontantinsats samt allt vi amorterat tills vi väljer att sälja. I skrivande stund har vi lagt in 245 000 i lägenheten.

Detta innebär att vi behöver spara 205 000 innan vi återgår till vår vanliga sparplan. Jag tror detta kommer gå ganska snabbt då vi i princip har detta sparat redan om man bortser från aktiereserven.

Nu till min fråga och anledning att jag skriver detta inlägg.

Hur skall vi placera dessa tills vi behöver dem? Räntekonto? Korträntefond? Långräntefond?

Det behöver ju vara supersäkert så vi vet att vi har våra pengar när vi behöver dem inom 2-3 år :)

4 kommentarer:

 1. Om ni vill köra på den supersäkra varianten är det nog bara räntekonto (med insättningsgaranti) som gäller skulle jag tro.

  Kan ni tänka er att ta lite mer risk så kanske en multi fond (kombination av ränta, råvaror, aktier osv) kan vara värt att kolla på. Rena räntefonder är för närvarande ingen bra placering, vissa har ju t om tappat i värde med hänsyn taget till fondavgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är ju det som är så tråkigt med räntefonderna. Räntekonto är ju fantastiskt tråkigt det också men det är ju trots allt pengar vi inte vill förlora. Jag skall dock ta en titt på multifonderna du nämner. Kan ju lägga en liten del det för att få chans till en liten avkastning.

   Tack så mycket Vägen till Frihet :)

   Radera
 2. Det var någon som skrev idag att Fingerprint kommer stå i 1200 kronor om ett år. Det är kanske någonting för dig? (Skojar lite!)

  SvaraRadera