söndag 19 juli 2015

Kommer pengasystemet krascha?

Efter att ha tittat på dokumentären "The Four Horsemen" som Aktieinkomster rekommenderade i sitt senaste inlägg Veckans videoklipp så kan jag inte mer än börja tänka i de gamla banorna jag tänkte i för ett antal år sedan när jag började titta över möjligheten att investera i fysiska råvaror så som silver och guld. "The Four Horsemen" tycker jag att alla som har en timme över ska gå in på Aktieinkomsters sida och titta på då den är oerhört bra och den får en att tänka.

Dokumentärer som denna och förespråkare för fysiska råvaror lyfter problematiken med FIAT-ekonomierna (sådan pappersekonomi som vi har idag) och det faktum att alla FIAT-ekonomier genom tiderna faktiskt har kollapsat och pengarna har blivit värdelösa.
Jag kan hålla med om att ekonomin som den ser ut idag är ohållbar där pengar är snorbilligt och land belånar sig upp över öronen. Hur hållbart är det egentligen att Sveriges statsskuld är över 1000 miljarder kronor? (länk)

Vi har ett system där vi skapar pengar ur ingenting. Pengarna är inte värda någonting så länge vi inte har TRO på att en 20-lapp faktiskt är värd 20 kr.

Om man tänker sig ur en investeringssynpunkt så kan vi göra om 20-lappen till AB 20:an. AB 20:ans aktier är för närvarande värderade till just 20 kr/st och som bevis för att du just äger en aktie i AB 20:an så får man en 20-lapp hemskickad. När man nu börjar analysera företaget och aktierna så kommer man fram till att en akties "intrinsic value" är vad just denna pappersbit är värd vilket kanske är 35 öre? (har ingen aning om vad en 20 lapp kostar att producera men en 100-lapp kostar 47 öre, länk).
Hade du som investerare velat betala 20 kr för något som faktiskt är värd 35 öre men som nu värderas till 20 kr, 57 gånger "intrinsic value", bara för att folk tycker att den skall vara värd det?

Dokumentärer som den jag nämnt ovan skapar frågor kring varför vi låter detta fortgå? Vi lever i en ekonomi där de rika tillåts agera precis hur de vill bara för att de har just mest pengar av en valuta som egentligen inte är värd NÅGONTING.

Mike Maloney som är en förespråkare av guld och silverinvesteringar driver sidan hiddensecretsofmoney.com där det även finns väl förklarande filmer om hur den amerikanska ekonomin fungerar.

Även dokumentärmakarna Zeitgeist tar upp problematiken med dagens pengasystem (om än lite konspiratoriskt) i sin första dokumentär från 2007.

-

Jag tror att vår ekonomi är ohållbar. Där pengar flödar och de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare så finns det ingen räddning. Hur ska man få till en räddning för de som blir rikare blir allt mer giriga ju mer pengar de får? Folk ödslar pengar som ingenting på flotta hus,bilar,båtar, på dyr champagne för att imponera på folket runtomkring.
När allt detta kommer tillbaka och biter oss i baken. VAD SKA MAN ÄGA DÅ? Guld? Silver?

Senaste månaden har exempelvis guldet inte hängt med i utvecklingen medans BitCoin stigit med över 20%. Är BitCoin det nya guldet? Är det de virtuella valutorna som kommer dominera i framtiden medans våra papperspengar kommer bli värdelösa? Vem vet!

Kolla gärna på dokumentärerna då de är OERHÖRT intressanta. Kom gärna med era egna tankar. Är detta bara fjanterier och komspirationsteorier mot bankerna och de högt uppsatta eller kommer vi vanliga döda bli helt ruinerade när den stora kraschen faktiskt kommer?

11 kommentarer:

  1. Ska kolla in!

    Intressant blogg för övrigt, keep it up:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det och återkom med dina tankar! :) Tack så mycket!

      Radera
  2. Det här har jag varit inne på länge. Och än så länge är jag glad att jag gått tvärs emot min övertygelse och fortsatt investera mina monopolpengar. För övrigt, kommer inte folk fortsätta konsumera Coca Cola, handla mat, förbruka energi och material, oavsett om monopolpengarna havererar eller inte? Aktier kanske faktiskt är säkrare än cash. Vilket är komiskt,f ör jag läste precis nyss påståendet "cash is the ONLY safe asset". Finns absolut ingenting man kan vara säker på :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut att de kommer men om du har ett FIAT system som helt kollapsar hur ska du då betala för din Coca-Cola? Kommer det då bli byteshandel? Du ger killen i affären ett par handskar mot en Cola för det börjar bli kallt och han behöver ett par handskar? Eller kommer det naturligt bli att de som har fysiskt guld och silver blir de som blir de rika eftersom det är det klassiska betalmedlet som faktiskt har ett värde? :)

      Radera
    2. Omöjligt att svara på, men vill man ha en cola så ser man till att ha något att erbjuda. Om det är guld, bitcoin, tjänster eller valuta kopplad till fysiska resurser spelar ingen roll. Det är fria marknaden i sin essens. Jag har A men vill gärna ha B, du har B, men vill gärna ha A. Mutual satisfaction. Poängen är att ingen kan sia om detta så det är helt meningslöst att basera beslut på. Däremot kan jag med viss säkerhet (80%?) säga att folk fortfarande kommer vilja dricka den sliskiga sirapen (om de kan).

      Radera
    3. Absolut är det omöjligt att svara på men det känns ju surt om det kollapsar och man bara äger exempelvis aktier för pengar man hårt jobbat för för att sedan se dem bli värdelösa och folk som istället köpte guld nu är miljonärerna :D

      Radera
    4. Min poäng var just att varor och tjänster kommer alltid vara efterfrågat. Visst är guld en vara, men inget vidare diversifierad. Köpa guld för märkbar del av ens kapital känns lite lotto (även om man bortser från foliehattsvarningen).

      Radera
  3. > "... de fattigare blir fattigare ..."

    Ser vi över 10 år, 100 år, 1000 år, globalt eller lokalt, i Europa, Asien eller Afrika, så har de fattigare bara blivit mindre fattiga.

    Det enda som händer är att ribban höjs och att vi konstant omdefinierar fattigdom. I absoluta jämförbara mått så har folk som lever nu det bättre än de som levde förr.

    Vill du se fler videor så sök efter Hans Rosling som jobbat länge med fattigdom och utveckling i tredje världen.

    När det gäller staters skuldsättning så tycker jag om att relatera det till befolkningen. Om statsskulden slås ut på varje svensk så blir varje person skyldig 100000. Det är ungefär 4 månaders jobb. Så vi har pantsatt 4 månaders jobb (spädbarn som pensionär).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt! Jag ska kolla in Hans Roslings arbete! :) Såg att han har gjort ett antal TED framträdande så får bli att titta igenom dem :)

      Ja det blir nära 140 000 om jag inte har fel? Men är inte det ganska sjukt egentligen då att en nyfödd föds in i världen men en skuld på 140 000? :D

      Och med allt mer pengar i omlopp så lär ju inte skulden minska direkt :)

      Radera
  4. Tror inte att rika blir girigare. Det är möjligen nyrika upp till en viss nivå. De riktigt rika drivs av annat och filantropin ökar starkt bland de med mycket pengar. Den största utmaningen för världsekonomin tror jag är att den drivs av ständig tillväxt som sker med de begränsade resurserna som vårt jordklot erbjuder. Energin måste bli ren och mer kretsloppstänk kring råvaror som viktiga metaller oavsett vad vi använder för att utbyta varor med varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det du skriver stämmer helt klart och det finns säkert en stor skara som vid rikedom blir mer generösa och vill dela med sig av sina pengar. Att exempelvis energin måste bli renare håller jag med om och då är ju exempelvis el istället för olja ett alternativ. Men då kommer man ju tillbaka till problemet att de oljebaroner som sitter med makten att styra oljan helst ser att exempelvis elbilar inte skall existera. Varför vill de inte det då? Jo för då kommer de bli av med sin makt och inte tjäna några mer pengar.

      Det mesta kommer väl tillbaka till att vårat monetära system faktiskt är ganska ohållbart som du påpekar med en evig tillväxt i en ändlig värld :)

      Det är stora men intressanta frågor :)

      Radera