onsdag 2 september 2015

Flera inköp och min investeringsstrategi när börsen svajar!

Något som inte undgått någon är väl att börsen senaste veckan varit oerhört volatil. Flera bolag dippade ner mot kurser där jag anser dem vara köpvärda och jag har även gjort några mindre inköp. Tråkigt nog stannade inköpen där denna gången då börsen började återhämta sig ganska snabbt efter fallet i början av veckan. Men som de säger, "den som väntar på något gott väntar aldrig för länge".


Nyligen gjorda köp

Jag har gjort fyra köp senaste två veckorna. Ett gjordes i fredags för två veckor sedan och resterande gjordes under föregående vecka. Två av bolagen är helt nya till portföljen medans de övriga två är påfyllningar av redan köpta bolag.

 • 3M co - 20 st aktier för $142,48 / aktie (nytt bolag)
 • P&G - 15 st aktier för $71,77 / aktie (nytt bolag)
 • J&J - 10 st aktier för $91,34 / aktie
 • Castellum - 100 st aktier för 115,70 / aktie
Totalt investerat kapital under föregående veckor är 52 288:- och dessa bolag kommer inbringa 1 788:- i extra årlig utdelning. Det blir en total YOC om 3,41%.

Med mycket på jobbet och övrigt mycket på fritiden så blir det inga superanalyser för tillfället (inte direkt så att de tidigare analyserna varit super heller men de har i alla fall varit mer utförliga :P) så här nedanför kommer lite mindre förklaringar angående mina köp.

3M co(MMM)

3M, eller Minnesota Mining and Manufacturing Company som det en gång hette, är ett företag som producerar material och produkter i ett gäng olika segment. Allt från skyddsutrustning till byggbranschen till post-it lappar till kontorsnissarna. Företaget har över 80 000 anställda och kontor över hela världen. 3M är en av de amerikanska utdelningsaristokraterna och har höjt sin utdelning 56 år i rad(!!!!) vilket är sjukt imponerande.

Företaget har de senaste sju åren en utdelningstillväxt om 5%, en omsättningstillväxt om strax över 5% samt en EPS tillväxt om strax över 6%. Detta är ett oerhört stabilt bolag som har en organisk tillväxt på ca 4% per år och ett företag med deras fina historik så räknar jag med att det kommer forsätta åt detta hållet.

Deras indusrisegment (som även är deras största segment) är jag helt säker på kommer kunna fortsätta växa och vara företagets draglok då industrier ökar i takt med att världen allt mer moderniseras. Övriga länder i världen expanderar och när de fattigare länderna blir rikare kommer det behövas industrimaterial även där.

Procter & Gamble(PG)

Vet egentligen inte hur mycket presentation Procter & Gamble behöver men jag gör en liten redovisning ändå. P&G är ett snart 200 år gammalt (1837-2015) konsumentföretag som äger och distribuerar konsumentvaror. De äger och kontrollerar 21 st märken värda över 1 miljard dollar. De har sina försäljning i över 18 länder världen över och sålde för 78 miljarder dollar förra året. Jag skulle tro att de flesta känner till deras produkter om jag nämner märken som Head & Shoulders, Gilette, Duracell, Venus, Pampers etc etc. Det är en imponerande lista med varumärken de har.

Även P&G är en utdelningsaristokrat med sina 58 år av utdelningshöjningar i ryggen. Företaget har gått lite knackigt senaste åren och jag valde därför för ungefär ett år sedan att köpa in mig i Unilever som är ett liknande företag istället för P&G. Nu har dock P&G tagit sig i kragen och börjat rensa bland alla sina varumärken och har valt att lägga fokus enbart på sina största och mest framgångsrika märken. Det känner jag kan vara ett steg i rätt riktning och därför väljer jag nu att starta en mindre position i bolaget.


Min strategi framöver?

Det är spännande tider och jag själv som aldrig varit med om en börskrasch tidigare kände ett lyckorus i kroppen när denna dippen kom och jag kunde köpa på mig lite aktier. Frågan är dock hur mycket lyckorus man kommer känna när man efter vad man tror är en bra affär ser sina aktier fortsätta dyka ner i avgrunden.

Min tanke framöver är att fortsätta med mina köp till Veckoportföljen samt att ifall USA-aktierna står och stampar så kommer jag köpa för mindre belopp (ca 3500:- då detta är lägsta beloppet att köpa för på Avanza med deras $1 courtage) tills jag anser någon aktie vara väldigt köpvärd för att då slänga in en större slant.

Jag själv tycker det är svårt att försöka tajma marknaden och då det bevisats att tiden inne i marknaden är viktigare än själva timingen så gör min Veckoportfölj samt de mindre köpen på utländska börser att jag kan hålla mig kvar inne i marknaden samtidigt som jag kan spara till min krigskassa och hålla tålamodet tills mer attraktiva kurser visar sig.

Då 52 000:- tagits från krigskassan till föregående veckors köp så finns nu ungefär en 130 000:- kvar och jag fyller på den varje månad. Det enda som saknas nu är en större nedgång :)

I mina tankar kring bolag brukar jag allt som oftast inte nämna några riktkurser. Detta gör jag oftast inte för jag inte känner mig tillräckligt duktig för att kunna helt ut värdera ett bolag. Jag brukar ta fram riktkurser genom att räkna på olika sätt och sedan så landar jag på ett spann där jag tycker att aktien är köpvärd. Tar man exempelvis Castellum så har jag när jag räknat hamnat allt från 115:- och 90:- där den känns köpvärd. Därför är min tanke att när den närmar sig 115:- så köper jag några aktier. Fortsätter den ner på fortsätter jag köpa på mig.

Jag försöker med detta aldrig köpa aktier för dyrt men behöver heller inte känna att jag måste köpa den till så rabatterat pris som möjligt. Så länge jag inte betalar överpris så är jag nöjd :)

Hur tänker ni andra? Använder ni några färdiga modeller när ni värderar så som DCM eller Grahams värderingsberäkningar? Eller gör ni som jag och använder dem allihop för att sedan utvärdera vad aktien kan vara värd? :D

4 kommentarer:

 1. Halloj!
  Var ett tag sedan jag hann med att kommentera. Som alltid läsvärt. Det är kul att följa portföljen. Det är väl nu, i en nedgång som det roliga med veckoköp slår igenom :)

  När det gäller värderingsmodeller kör jag olika beroende på vad jag tittar på. Det är en verktygslåda som jag ser det. När jag någon gång verkligen vill anstränga mig ingår alltid en dcf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det är nu när man har chans att snitta ner sig i de branscher som går sämst för tillfället! :D

   Jag försöker också alltid använda mig av en DCF men har försökt leta mallar på nätet men inte riktigt hittat någon jag gillar så fixar och trixar på egen hand men det har inte blivit optimalt hittills :D
   Jag forstätter min jakt på att lära mig analysera bättre! Och läser dina inlägg för att få perspektiv på vad som behövs i analyserna! Asbra läsning herr Gottodix :)

   Radera
 2. Hej!

  Köper du dina amerikanska aktier i ISK eller KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper mina amerikanska aktier i en KF på grund av källskatten :) Gustav har skrivit ett bra inlägg om detta:

   http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/omdisponeringar-utlandska-aktier-i-kf.html

   Radera