onsdag 6 januari 2016

Aktieaffärer under 2015

För att hålla koll på hur min aktieutveckling ser ut så har jag gjort en liten sammanställning för aktieaffärer under året och hur min exponering ser ut när jag nu går in i 2016.

Svenska köp under året


 Mina köp under 2015 har inte varit särskilt spridda utan majoriteten av köpen har gjorts i tre "favoritbolag". CAST, H&M och SHB är bolag som känns stabila och bolag jag inte har något emot är en betydande andel av portföljen.

Nordea köptes in under året då bankaktierna var heta och de har en väldigt fin utdelning. Tele2 köptes även den för den fina utdelningen och detta är ett bolag jag inte kommer vara ett kärnbolag i portföljen. Beowulf Mining är ett liten spekulation i hopp om att den ska flyga när de får sitt ja från regeringen att påbörja sin gruva. Kände att portföljen behövde en liten krydda och då föll det på den.

Utländska köp under året


Under utländska köp blev det i princip bara amerikanska aktier. En fördelaktig marknad för utdelningsjägare som jag själv då de delar ut kvartalsvis vilket rent psykologiskt känns jättebra. Här är det JNJ och 3M som kommer agera kärninnehav framöver. Två stora stabila pjäser som länge bevisat att de kan ge en fin passiv inkomst. Utöver HCP vill jag få in Realty Income i portföljen som delar ut månadsvis. Ett superfint bolag med en strategi som visat sig hålla genom flertalet kriser. Jag kommer generellt försöka vara lite försiktigare under kommande år för att få köpa bolagen till ännu attraktivare priser.

Försäljningar under året


Det blev även lite försäljningar under året. Ratos har jag väldigt delade åsikter om vilket gjort att jag nu sålt halva mitt innehav. Bonheur kan jag erkänna var ett köp då jag föll för frestningen när alla andra hyllade bolaget. Jag läste in mig och förstod faktiskt inte allting helt men så många bra bloggare kan inte ha fel tänkte jag! IDIOTISKT! Det är därför man måste göra allt efter sitt eget huvud. Jag började 2014 likadant med mycket inspiration från Dividend Mantra och köpte in mig till för höga priser bara för att enligt tesen "pengarna ska jobba för dig". Detta har dock gjort mig mer förstående och kommer nog försöka minska ner i min portfölj framöver. Färre bolag, mer koncentrerad och bättre koll är medicinen.

Kinder Morgan var även här ett tillfälle då jag gick ifrån mina principer och litade lite på bloggosfären. Detta är ju ett fin fint bolag med en enorm potential vilket jag tyckte men jag tyckte samtidigt att utdelningen inte kändes hållbar men ignorerade detta. Har flera gånger gått tillbaka under min tid som ägare och tittat på utdelningen och känt samma sak men ändå inte sålt av. Sålde till slut av och med en liten förlust. Ännu en affär att lära sig ifrån!

NCC som delat bolaget och sagt att de inte kommer dela ut något under 2016 och kanske inte heller under 2017 fick stryka på foten. Jag gillar bolaget och chansen finns ju att den kan komma att bli billigare under åren framöver och känns aktien attraktiv då så kommer troligtvis NCC in i portföljen igen. ICA är inte så mycket att säga om det sålde jag enbart för att frigöra pengar för eventuellt lägenhetsköp.

Sammanfattning

Som sammanfattning kan man väl säga att jag går in i 2016 med en viss aktsamhet. Jag kommer försöka hålla ännu hårdare på köpknappen och låta kurserna sjunka några extra kronor innan jag köper in mig. Det är mycket orosmoment runt om i världen så som Kina, råvarupriser, guldpriset och flyktingkris. Detta är bara ett fåtal av de orosmolnen som syns på himlen och med tanke på att börsen har tuggat sig uppåt i många år nu kanske det är dags för en sättning? Kanske inte? Börsen kanske går ifrån sitt vanliga jag och går upp 5 år till så vi får historiens längsta uppgång, vem vet? Jag kommer försöka ta det väldigt lugnt och vara defensiv och låta mitt dåliga tålamod gå ut över veckoportföljen :)

-

Hur ser ni andra på 2016? Går ni på offensiven? Tar ni ut pengarna från börsen eller fortsätter ni som vanligt?

2 kommentarer:

 1. Jag är allergisk mot "kryddor" i portföljen eftersom det främst verkar vara en ursäkt att förlora pengar genom bristfällig analys.

  Personligen är jag även skeptisk till "High Yield" segmentet eftersom min historien visar att den typen av värdepapper ofta blir populära då utdelningsdesperata investerare gör felaktiga riskvärderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jaså det är du? :) Ja vi får se hur det blir med min krydda. Jag kanske också blir allergisk efter detta året ;)

   När det kommer till high yield segmentet som du pratar om så tycker jag inte att det är där jag florerar. Enda high yield jag har är Telia och Nordea. I övrigt försöker jag gå mer mot utdelningstillväxt istället för högutdelare men man lär sig hela tiden. Jag är som sagt novis på detta och vi får se hur allt utspelar sig :)

   Radera