fredag 24 april 2015

Föreläsning med Martin Tivéus

Idag var jag på Chalmers och lyssnade på Avanzas VD Martin Tivéus. Man fick ju dåligt samvete när man lyssnade på honom så mycket som han hunnit med genom sina år. Han är 45 år gammal och har haft ett flertal egna bolag och varit med i diverse startups. Han var exempelvis med och startade Glocalnet i bredbandens begynnelse, han blev mellanchef på SAS vid 25 års ålder och han var senare även ansvarig för att starta lågprisflygbolaget Snowflake. Snubben drev även en reklambyrå vid sidan om sina civilekonomstudier med 11(!) anställda.

En oerhört kul kille att lyssna på med väldigt sunda idéer så om ni får chansen att lyssna på honom så tycker jag att ni skall ta den.

Jag trodde innan föreläsningen att det skulle bli mycket prat om Avanza och hur just de fungerade men Avanza var det han pratade minst om hör och häpna(hade han haft mer tid hade han nog kommit att prata om Avanza också). Detta var ju bara en lunchföreläsning på en timma där han föreläste i 45 min och pratade om hur han kommit dit han är idag och 15 min bestod av frågor.

Han pratade även om svårigheten med stora bolag att kunna förändra sig. Att man behöver tänka på det när man investerar och själv i framtiden jobbar på en ledande position i större företag. Han gav som exempel att av de Fortune 500 bolag som fanns 1945 så är det idag bara 12 stycken som finns kvar över huvud taget. Alla dessa är inte ens kvar på Fortune 500 listan längre.
Skillnaden att 1945 köpt aktier i alla 500 bolag eller för samma belopp köpt en indexfond hade varit en 30 gånger så stor ökning i indexfonden jämfört med de övriga 500 bolagen. Så störst är inte alltid bäst! :)


De frågor han hann svara på var exempelvis vad han tyckte om BitCoin där han tyckte det var en intressant sak att följa. Han hade själv handlat lite med BitCoin men mest för skojs skull. Han ville inte sia om BitCoins framtid men ansåg att för att den skall tas seriöst så behöver volatiliteten avta och den behöver från stöd från nuvarande centralbanker.

Han pratade om problemen som uppstod när han som 25 årig chef skulle ha utvecklingssamtal med 55 åriga "Britta" och fick följdfrågan hur han tyckte man skulle tackla en sådan situation. Han själv lyfte upp problemet med "Britta" och sa att han förstod att de är svårt för henne med en chef som är 30 år yngre.
Han påpekade att han tyckte att man i ledarskap ska vara ärlig och inte hymla med saker. Ta itu med sakerna, var dig själv och ta reda på vilka dina starka sidor är så du vet vilket team du behöver runt omkring dig.
Han själv är en optimist som behöver realister/pessimister i sitt team som tar ner han på jorden så han inte tvingar dem att ta beslut enbart grundade på hans optimistiska sätt.

Martin har varit runt i alla möjliga branscher (flyg, telekom, bank, reklam etc) och tryckte mycket på att man inte ska vara rädd för att testa nytt. Visst att bolagen gör olika saker men när du väl förstår organisationen för företag så är arbetet i princip samma sak fast med olika produkter. I princip alla företag är uppbyggda på liknande sätt så ut och testa era vingar tyckte han!

-

I helgen blir det även Unga Aktiespararnas kurs i Avancerad aktieanalys för min del. Det ska bli skitkul! De kommer gå igenom fundamental analys, teknisk analys, råvaror, derivat m.m. Någon av läsarna som ska dit kanske? :)

2 kommentarer:

  1. BIT KONG Test your bravery and get bitcoins from the big angry kong.

    And most importantly, Claim free bitcoins every 10 mins from the free btc faucet.

    SvaraRadera
  2. Have you ever tried maximizing your free bitcoin claims by using a BITCOIN FAUCET ROTATOR?

    SvaraRadera