måndag 30 november 2015

Analys av ABB 1.3

I denna delen sammanställer jag informationen från föregående inlägg i min analys av bolaget och försöker mig på en liten värdering. Till vilket pris skulle bolaget kunna vara köpvärt idag.


10 års tillväxt

Omsattningstillväxt - 7%
Vinsttillväxt - 8,7%
Utdelningstillväxt - 19%
Tillväxt eget kapital - 13,6%
Tillväxt fritt kassaflöde - 9,61%
Snitt P/E - 16,6
Snittvinst - 8,5:-/aktie

Jag gillar att specificera upp tal som dessa för att kunna få en liten bild av hur bolaget har utvecklats och kommer utvecklas de kommande 10 åren.

Benjamin Graham

V=EPS*(8,5+2g)
V=värde, EPS= vinst per aktie, g=vinsttillväxt i procent

10,03(räknat på 2015 års förväntad vinst)*(8,5+(2*0,87))=103,30:-/aktie

Räknar man då lite defensivt

10,03*(7,5+(2*0,87))=92,67:-/aktie

Min egen värdering

Jag brukar titta en del på nuvarande direktavkastning och vilken utdelningstillväxt jag vill att aktien skall ha för att få fram vad jag kan vara villig att betala för aktien. Jag tittar även på hållbar VPA samt skäligt P/E-tal för att få mig en uppfattning.

Långsiktig investering har lagt upp detta fint i sina investeringskriterier (här).

Tittar vi då på dagens yield på 3,9% och så skulle jag vilja se en utdelningstillväxt om 10% vilket jag inte tror ABB kommer klara av att hålla då utdelningsandelen rusat samtidigt som utdelningen ökat. Med en vinstmarginal om 8,7% och jag gärna ser att utdelningstillväxten inte är högre än vinsttillväxten. Här skulle jag då gärna köpa ABB till en yield runt 5% för att då bara kräva runt 8% i utdelningstillväxt.

Detta skulle då ge ett pris om 129:-/aktie

Ser man då till hållbar VPA samt skäligt P/E så kan man se att snittvinsten senaste 10 åren varit 
8,5:-/aktie medans snitt P/E varit 16,6.

Ska vi då se 8,5:-/aktie som hållbar VPA och snitt P/E som hållbart så når vi ett pris/aktie på 
141,10:-/aktie.

Summering

När man då summerar detta så får man ett brett spann från 141,10:-/aktie ner till 92,67:-/aktie.
Eftersom jag när jag tittat på ABB inte känner mig särskilt bekväm i deras belåning ihop med att P/B är relativt högt och aldrig varit nere på de nivåer jag vill att det skall vara så vill jag här gärna ha en ganska stor säkerhetsmarginal innan jag skulle göra ett större köp i ABB.

Med detta i åtanke skulle jag kanske kunna tänka mig att köpa ABB om aktien närmade sig nivåer runt 100-lappen.

Vad säger ni andra? Har ni helt andra åsikter kring ABB och tycker bolaget absolut är värt mer än runt 100:-/aktie?
6 kommentarer:

 1. Tycker att du har hittat ett bra spann på köp-kurser. Det ska bli spännande att se om utdelningsandelen kanske minskar för i år jämfört med 2014 eller om den ökar. På samma sätt ska det bli spännande och se VPA och de kan bättra på soliditeten. Däremot är väl ABB en ganska duktig utdelningshöjare och med tanke på att robotiseringen ökar mer och mer så tycker jag att ABB är ett spännande case.

  Men det är verkligen ett enormt bolag som tar sin tid att gå igenom del för del så jag gillar din analysserie! Ser fram emot fler!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen stort! Det finns mycket mer man kan sätta sig in i i ABB. Innan ajg investerar skulle jag vilja se en lägre utdelningsandel och en bättre soliditet. Om bolaget delar upp sig så robotdelen blir ett eget bolag kan det bli ännu roligare att titta på ABB :)

   Radera
 2. Hej Aktienovisen, jag är ingen expert på ABB. Men de multiplar bolaget handlas på kan tyckas höga. Men så som jag förstår det har bolaget förenklat två division: 1) "Power world" och 2) Automation. Bolag inom 2) robotisering och automation befinner sig i en stark trend i världen. Om du tittar på värderingen av bolag som verkar inom detta segment så värderas en del till hela 30 - 35 ggr vinsten. Om bolaget skulle delas upp, som vissa vill, skulle automationsdelen antagligen värderas mycket högre än ABB gör idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har koll på läget Riskminimeraren! Absolut att chansen att dagens värdering är lågt jämförelsevis med renodlade bolag inom automations- och robotdelen. När jag tittar på bolaget tittar jag på det som det är och jämför med liknande bolag exempelvis GE, Rockwell och Emerson.

   Jag anser att om bolaget delar upp sig så blir automationsdelen väldigt intressant och med dagens värdering kanske bolaget är billigt värderat. Här blir dock ett litet dilemma att man ska börja spekulera i ifall bolaget delar upp sig eller inte. Om uppdelningen kommer så kommer jag ta ställning till det då och räkna på värderingen av enbart den delen :)

   Radera
 3. Hej,
  Gillar din analys av ABB.
  Men har du inte räknat fel på Graham?
  Borde väl vara:
  10,03(räknat på 2015 års förväntad vinst)*(8,5+(2*8,7))=259,80:-/aktie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det har jag absolut gjort! Jag har även fått hjärnsläpp och räknat på årets vinst. Jag brukar vilja räkna på 10 års genomsnittliga vinst så då borde priset istället bli:

   8,5(8,5+(2*8,7)=220:-/aktie

   8,5(7,5+(2*8,7)=211,65:-/aktie

   Radera