måndag 9 november 2015

Hur når man framgång?

Jag la upp en fråga på twitter häromdagen som fick väldigt stor respons och den handlade om hur man når framgång på fler plan är ett. Frågan var i princip hur jag som agerar inom byggsektorn ska kunna bli framgångsrik där samtidigt som jag vill få framgång med mina aktier?

Eftersom flertalet av er som bloggar verkar vara framgångsrika inom era arbeten där de flesta har höga tjänster och hög inkomst samtidigt som ni är oerhört flitiga och duktiga inom ekonomi och aktieanalyser så tänker jag att vilka är bäst att fråga om in er?

Ska man precisera frågan lite och det dilemmat jag känner att jag har så kan man väl säga att jag som agerar inom byggsektorn har ett sug att lära mig så mycket som möjligt inom byggbranschen. Jag vill här avancera för att få lära mig branschen från de flesta sätt möjligt samtidigt som en hög lön absolut inte är något minus.

För att nå detta känner jag att jag behöver jobba hårdare än de flesta och lägga det mesta av min lediga tid på att lära mig ledarskap, planering samt hur diverse saker inom branschen fungerar. Samtidigt så vill jag ju bli bra på att placera mina pengar och kunna välja själv ifall jag vill jobba eller inte inom en 15-20 år.

För att nå denna ekonomiska frihet så känner jag ju även här att jag behöver lägga det mesta av min tid på att läsa om årsredovisningar och analysmetoder. Försöka suga in så mycket information som möjligt för att få mina hårt intjänade pengar att jobba lika hårt för mig som jag gjort för dem.

Men hur gör man då för att alternera dessa två och inte sluta med att vara medioker på båda istället för att vara otroligt vass på den ena? Detta angenäma dilemma sitter jag med för tillfället.

Hur har detta funkat för er ute i bloggosfären som kommit en bra bit längre i era liv än denna 27-åring som precis skall börja sin karriär? Hur har ni gjort själva för att komma dit ni är idag?

4 kommentarer:

  1. "För att nå denna ekonomiska frihet så känner jag ju även här att jag behöver lägga det mesta av min tid på att läsa om årsredovisningar och analysmetoder"

    Om jag vore som du skulle jag satsa på karriären och sen inte komplicera aktieanalysen för mycket. Du kommer långt ändå om du har ett aktieintresse baserad på långsiktighet och sunt förnuft. Ett tryggt val, risken är annars att det inte blir något av vare sig det ena eller det andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visa synpunkter och tackar för det. Får väl bli en liten avvägning antar jag och får försöka hitta en balans i det hela men jobbet får nog komma i 1a hand :)

      Radera
  2. Det lär ju vara så att utbildning är grunden, men att det krävs omkring 10000 timmars praktik för att bli riktigt bra på något. När det gäller jobbet blir det nog inget problem på sikt. Att ägna fritiden bara åt årsredovisningar känns dock mindre upplyftande? Men då finns den utmärkta 80/20 regeln eller Pareto-principen. Det vill säga 20% av insatsen står för 80% av resultatet. Problemet blir då att klargöra vad de 20% består av. För egen del väljer jag ut aktier efter vissa nyckeltal som tidigare visat sig fungera. Därigenom försvann 80% av alla bolag. På återstående lägger jag på ett nytt filter och kan begränsa djupanalysen till ett fåtal. Du kommer då teoretiskt missa några guldkorn (20%) men överlag träffa rätt (80%). Förutsatt att du valt en fungerande aktiestrategi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har väldigt bra poänger i det du säger Aktieräven! Jag får kanske försöka göra aktieanalyserna lite mer som du att utgå ifrån diverse nyckeltal för att hitta bolag man vill räkna på. Få fram en riktkurs på bolagen för att sedan djupdyka mer i de bolag som känns attraktivast kanske.

      Tack för input och nu har jag lärt mig vad Paretoprincipen är :)

      Radera