onsdag 28 september 2016

Fri om endast 9 år?

Jag satt häromdagen och slösurfade på diverse ekonomibloggar och liknande och landade (som jag så ofta gör) på Stefan Thelenius sparkalkylator. Här brukar jag ofta sitta och mixtra med siffrorna fram och tillbaka och drömma mig framåt i tiden då de stora summorna utdelningar rullar in. Skillnaden denna gången var att till min stora förvåning så såg jag att om bara 5 år skulle vi rent teoretiskt kunna få nästan 100 000:- i årlig utdelning. Om ynka 5 år!!! Efter denna "chocken" så fortsatte jag och pilla lite och efter endast 9 år skulle vi kunna sluta jobba om vi håller våra kostnader på samma nivåer som de är nu.
Att man skulle kunna gå i pension innan man fyller 40 känns ju helt absurt faktiskt men galet motiverande!

Man måste ju dock vara ärlig mot sig själv. Vill vi ens sluta jobba innan 40? Om sanningen ska fram så kan jag ärligt säga att jag inte vet om jag ens vill sluta jobba då. Jobbet jag har nu är galet kul och motiverande så jag tror jag kommer vilja vara kvar i branschen även om jag teoretiskt skulle kunna sluta jobba.

Detta leder oss då till att om jag inte vill sluta jobba, vad ska man då göra med utdelningarna som man hade tänkt leva på? Konsumera upp? Lägga på hög? Jag skulle faktiskt (till skillnad mot de flesta utdelningsinvesterarna) vilja konsumera upp en del av utdelningarna på saker jag vet att vi båda skulle vilja ha i vårt framtida boende. Därför så kommer jag göra om min sida med utdelningskoll och börja följa upp vad vår utdelning räcker till av de saker vi skulle vilja ha i framtiden :D

En sak jag vet att min flickvän vill ha är en bastu. Detta är ju en perfekt sak att finansiera med utdelningspengarna. Så vad kostar då en bastu? Allt är ju relativt men ska du ha en hyffsat stor bastu som det får plats en 10 personer i så ligger kostnaden i vårat fall på runt 15-20 000:- kanske. Hur nära är vi då att finansiera en bastu med våra utdelningspengar? 
Ser man till 2016 så landar utdelningarna på lite över 15 000:- så den skulle vi ju i princip kunna köpa nu om vi ägt ett hus. 

Det kommer alltså bli en liten annan inriktning på utdelningsfokuset och nedan följer lite inspiration ifrån Stefans sparkalkylator.Detta är vad jag satt och lurade fram häromdagen. Ett månatligt sparande om 18 000:- skulle om 5 år ge oss ca 97 000:- i utdelning vilket är galet när man tänker på det. 18 000:- är dock ett väldigt högt satt mål för tillfället, om än inte omöjligt, men jag hoppas kunna kompensera med vinst om vi säljer vår lägenhet så man kan slänga in 100-200 000:- istället. Om man också fortsätter likadant så tar det endast 4 år till tills vi får en utdelning om 15 000:-/månad som täcker våra månatliga kostnader. Detta innebär att jag innan jag är 40 kan sluta jobba. Sjukt är ordet! :D

Skulle man då istället lägga ribban lite lägre och spara 15 000:- i månaden under samma premisser så skulle det fortfarande bara ta 6 år innan 100 000:- gränsen skulle sprängas. Och med sparande om 15 000:- i månaden så skulle det endast ta 10 år innan vår utdelning täcker våra totala kostnader. 
Genom att skriva detta inlägget vill jag uppmuntra folk att gå in hit och hitta inspiration och se hur "enkelt" det är att skapa er ett rikare (ekonomiskt) liv om man strävar efter det. Jag gjorde även en egen utdelningskalkylator för ökad motivation och se hur mycket man behöver investera och hur lång tid det tar innan man når dit man vill. Ett förslag till Stefan att göra en interaktiv variant av på hemsidan kanske? Där man kan byta ut summa och år utefter ens egen premisser.

Nedanför har jag alltså lagt in sparande per månad samt antal år. Jag utgår efter samma förutsättningar som i beräkningarna innan. Startkapital på 500 000:-, värdeökning på 5%, DA på 4,5% och en årlig sparökning om 2%.


Jag har även markerat lite olika milstolpar längs med vägen. Den vagt orangea är årlig utdelning om 100 000:-, den gröna är hur mycket som behövs för att sluta jobba och den gula är när jag skulle få lika mycket i utdelning som jag ungefär får ut från jobbet varje månad.

Oerhört motiverande kände jag när jag ställde upp det såhär och kommer titta på den varje gång sparmotivationen tryter :)

17 kommentarer:

 1. En väldigt skön känsla det där. Jag är själv inne allt för ofta på sparkalkylatorn och ändrar med olika förutsättningar. 9 år är inte allt för långt borta. Själv tror jag att jag har ca 15 år kvar innan det är dags, eller att jag ska våga ta steget och då är jag ca 45 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är lite beroendeframkallande :) 15 år är ju ingenting i jämförelse med hur länge du har kvar efter 45 :) kämpa på!

   Radera
  2. Tycker det är ganska roligt att knappa in år som saknas till 65. Om man slutade att spara och bara förvaltade portföljen.
   Inte fan skulle man vara fattigpensionär då ;)

   Finns dock ingen chans jag håller på tills dess.

   Radera
 2. erkänner att jag inte läste så noga men vad jag tycker det visar är vilken enorm påverkan saker utanför börsen har vilket man kanske lätt glömmer när man läser massa aktiebloggar.

  Att vara sambo måste ju vara en av de största ekonomiska vinsterna. Jag är 40 och separerad, delad vårdnad, flickvän på annan ort också med delad vårdnad så vi förblir särbo och kan bara drömma om att lägga undan 18 000 i månaden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du absolut rätt i. Detta är ju gjort utefter förutsättningarna man har här och nu. Jag och tjejen bor relativt litet och inte allt för dyrt så går att spara mycket. När det sedan blir större och kanske barn så hoppas jag att man ökat i lön tillräckligt och ändå hålla liknande sparkvot men det får vi se då helt enkelt :)

   Radera
 3. Byggde min egna sparkalkylator för något år sen och häpnades över att ränta-på-ränta effekten är så kraftfull. Det var startpunkten för mitt aktieintresse! Jag är uppriktigt glad över att jag påbörjat denna resa på blott 23 år, tidsfaktorn är en av de viktigaste faktorerna för uppbyggandet av en utdelningsmaskin. =)
  Jag känner lite likadant som du skrev, jag vill inte förtidspensionera mig vid 40 års ålder men jag vill ha möjligheten att ha höga passiva inkomster vid den åldern som jag kan nyttja till nöje.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ränta-på-ränta effekten är grym när det blir lite större summor :) Ja precis jag känner att jag vill kunna unna mig att kanske renovera huset till så vill ha det. En jacuzzi eller en pool eller vad som helst. En extra resa kanske. Sen kanske man kan jobba deltid med något bara för att få hålla sig lite sysselsatt :)

   Radera
 4. Härligt! Jag gjorde en likadan uträkning för ett par veckor sen. Om 4 år täcker jag mina fasta kostnader och om 7 år täcker jag allt, med resor osv.
  Till skillnad från många andra kommer jag definitivt att ta steget in i friheten, även om jag kanske kommer jobba 10-20% eller nåt.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ingen tid alls kvar! Grymt jobbat! :) Ja jobba lite tror jag man kanske måste. Vad det nu är med. Kan nog lätt bli en lite tråkig vardag annars .)

   Radera
 5. Hej,

  Jag är i 45 års åldern, gift md 2 barn varav endast ett bor hemma. Jag måste bara slå hål på lite drömmar här. Leva på 15000:-/mån??? skämtar ni eller? Vill man ha lite levnadskvalitet så får man minst dubbla denna summa och då ska man vara skuldfri. Vilket liv lever man på 15000:-/mån? Men vill man leva mitt i skogen och äta endast det som naturen har att erbjuda så inte mig emot. Men man bör nog tänka efter lite innan man slutar jobba och "endast" har 15" i månaden att leva på. Även utan barn hade vi aldrig kunnat leva på så lite pengar. Man vill njuta av livet också och inte bara snåla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ju som sagt utifrån vad vi spenderar just nu och just nu bor vi mitt i göteborg i en tvåa och hittar på saker ett par gånger i månaden. Annars jobbar vi ganska mycket vilket gör att vi inte spenderar särskilt mycket pengar. Jag tycker absolut inte man lever något stenåldersliv på 15 000:- som du tycker men vi är alla olika :)

   Radera
  2. Själv har jag svårt att se hur man spenderar 30k+ obelånad.
   Boende behöver inte vara så dyrt om det är 2 som betalar. 1500-2000/skalle ger bra matutbud.

   Vad räknas som "levnadskvalitet" som är så dyrt?

   Radera
  3. Jag tror det handlar om i vilken situation i livet man är och vad man prioriterar :)

   Radera
  4. Ja prioriteringar är a och o.
   Dock lika "förvånade" att se samma personer om och om igen har skut på pengar innan nästa lön oavsett storlek på lönen.

   Frågar man dem varför de inte sparar så blir svaret alltid, vi har inget att dra ner på....
   Säger inte att man behöver vara extrem men 10% är inte svårt att hitta onödiga utgifter för.

   Är emot "nu är det helg nu förtjänar vi lyx"....varje helg..

   Radera
 6. Kan inte påstå jag kollar på sånt så ofta. Däremot när mina utdelningar passerade min boendekostnad släppte mycket oro över fluktuation på daglig basis. Sen började det roliga på nya mål, mat,nöje,resor.
  Saknar förfarande utdelningskronor, kommer ta ett tag men svårt att se att man måste ha annan inkomst då jag kommer upp i 45-50.

  Ett problem många bloggare verkar missa. Betydligt lättare att leva på lite som arbetare men om man slutar arbeta så kommer fritiden locka till mer utgifter.

  Svårt att se att man slutar arbeta helt, lär bli tråkigt.
  Lär bli köpa gård för att jobba i skogen/odla/djur eller volontärarbete inom nått intressant område.
  Alternativt flytta till nått annat land ett par år för att lära sig ny kultur och språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt jävla kul för dig som fått boendekostnaden täckt! :) Ja absolut gör ju fritiden att man kommer spendera pengar man inte spenderar när man jobbar. Nåt att ta med i beräkningarna :)

   Radera
  2. De flesta spenderar nog mer under semestern så kan ju vara en fingervisning.

   Låg boendekostnad underlättar dock :)

   Radera