lördag 17 september 2016

Veckans Veckoportföljsköp v.37

Då har ännu en vecka gått och jag fortsätter med experiment med veckovisa köp till vår Veckoportfölj. En portfölj jag startat på Avanza med deras Mini-courtage. Detta är ett experiment jag har bestämt mig för att hålla mig till under hela 2016 och sedan utvärdera hur det gick.


Denna veckan tog veckoportföljen ett historiskt steg och blev internationell! Efter att ha kollat på Avanzas prislista så såg jag att det kostade lika mycket i alla länder att köpa aktier på kontot mini. MEN jag gjorde en tankevurpa. I Finland så var minimicourtaget 0,95 euro vilket är 9:- och inte 1:- som i alla övriga länder. Och självklart så var det ett finskt bolag jag började köpa så det blev ett dyrt köp :D

Det blev även en del omstuvning i portföljen då jag valde att slänga ut både Telia och Ratos. För de pengarna som detta frigjorde gjorde jag mina "internationella" köp och tog in både Fortum och Sampo.

Fortum med sin starka kassa kommer kunna ge utdelning i flera år framöver och tar in den som ett high yield case. Även Sampo är något av en högavkastare och som ägare i försäkringsbolaget IF och Nordea så är det ett fint stabilt bolag. Flera bloggare har skrivit om bolaget bl.a. petrusko och näringslivsnörden

Veckans köp sammanfattat
 • Fortum: 20 aktier för 13,54 EURO/st --- YOC 8,12%
 • Sampo: 2 aktier för 39,95 EURO/st --- YOC 5,38%
Totala summan för köpen (inkl courtage) blev 3 372,00 SEK och ger oss 236,00 SEK extra i årlig utdelning och förväntad utdelning för rullande 12 månaders ligger nu på 3 037:- ifrån veckoportföljens innehav.

Inköpstillfällen för Fortum


Inköpstillfällen för Sampo


Fördelningen i veckoportföljen för tillfället
2 kommentarer:

 1. Att Avanza tar 0,95 EUR tror jag beror på att de utifrån den äldsta av prissättningsstrategier vill att det ska kosta ett ensiffrigt belopp omräknat i SEK, dvs. cirka 9 SEK som minimicourtage. Annars finns risk att courtaget skulle överstiga 10 SEK om EUR värderas högt mot SEK.

  Alla övriga aktier värderas till 1 basenhet i lokal valuta. CAD som jag handlar mycket i kostar t.ex. cirka 6,5 SEK och i NOK blir kostnaden ofta samma för små köp till följd av öresavrundning nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter logiskt! Tråkigt dock då jag troligtvis inte kommer köpa så mycket finska aktier i så fall pga det höga courtaget :) Men desto mer danskt och norskt :)

   Radera