torsdag 4 december 2014

Analys Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz framgångssaga har väl knappast undgått någon skulle jag tro. Detta klädesföretag som vuxit och blivit ett av världens mest välkända klädvarumärke fortsätter år efter år att leverera.

De öppnar (hör och häpna) 1 ny butik per dag!!! Det tycker jag är helt sjukt. Deras mål de går ut med är dock att expandera med 15% per år vilket skulle betyda att de behöver öppna ytterligare nästan 100 affärer per år vilket jag inte tror de klarar av.
H&Ms nuvarande och kommande marknader

Med ett börsvärde på över 500 MDR och över 3400 affärer i 5 världsdelar och 54 länder är H&M världsledande inom klädindustrin. De har även en inredningsverksamhet som det kommer satsas ytterligare på.

Deras onlinebutik når ut till 10 länder och det är här de (vad jag förstått) vill satsa lite extra. Att kunna nå ut till ännu fler med sina moderiktiga lågpriskläder är viktigt för att följa med i utveklingen.

H&M, till skillnad från de flesta andra företagen brukar kunna gå väldigt bra även i lågkonjunkturer. Detta kan förklaras med att de som vanligtvis köper märkeskläder blir nervösa över ekonomiska läget och även de söker sig till billigare alternativ så som H&M, Weekday, Cheap Monday och Monki(som H&M även äger).

Jag kommer inte slänga ut massa siffror från H&M:s rörelseresultat eftersom deras resultat har sett väldigt likadana ut de senaste 10 åren. De har stabila inkomster, deras VPA håller sig runt 10 kr/aktie, de har sedan börsintroduktionen 1974 inte sänkt utdelningen en enda gång.

För tillfället är de all-time-high värderade sett till P/E. Jag tycker att ett rimligt P/E för H&M är nånstans precis under 20. De har haft hack i sin intjäningsstabilitet under åren men jag ser inte det som ett bekymmer egentligen då H&M är ett så pass välskött företag.

Jag har nu lagt in H&M på bevakningslistan för köp mellan 149 och 193 SEK. Kan dock tillägga att jag kommer köpa in mig redan nånstans under 250 kr då det kommer behövas att nåt riktigt dramatiskt händer i världen för att H&M ska dyka under 200 kr/aktie igen.


Jag vill gärna hålla mina analyser enkla och hyffsat simpla så att de flesta nybörjare som läser bloggen ska förstå. Tycker ni jag missar nåt i mina analyser eller nåt jag gör fel så säg gärna till!

Feedback uppskattas alltid!

Fred ut / Aktienovisen

5 kommentarer:

 1. Spännande läsning. Ligger du inte väl lågt både på vpa och tillväxt. 12 respektive 10 känns spontant rimligare. En näraliggande fråga är om det inte blir lite lågt när man inte justerar för investeringsdelen av capex. Jobbar inte själv med Graham men jag vet att det finns en justering för capex i någon variant av hans upplägg. Det är ju som sagt en ny butik om dagen och en som det verkar lyckad e-butik. Då känns antagen tillväxt på 5 procent lite lågt, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag har räknat väldigt definsivt och enbart på historisk vpa och tillväxt. Jag tror snarare att en hållbar tillväxt i framtiden kommer ligga runt 8-10 som du säger. Jag är fortfarande väldig nybörjare på det här så den där justeringen för capex du pratar om ska jag ta mig en närmare titt på! Underbart med lite feedback, det tackar vi för! :)

   Radera
 2. Jag vet inte om jag tycker du ska ändra. Min gissning är att ungefär de siffror jag nämnde är de som är inprisade. Det finns många åsikter om HM. Många tycker som du. En sak jag är lite tveksam till är om ett HM som gick såpass knackigt som dina siffror pekar emot skulle vara köpvärt ens till det lägre priset. För om HM blev så billigt skulle det antagligen bero på problem i bolaget snarare än på rea på marknaden. Det är lite en fälla för värdeinvestararen, det där. "Jag köper bara det bra bolaget när det blir billigt." Det kan lätt sluta med att man köper det halvdana bolaget som har problem. Ett bra exempel är alla bloggar om Bonheur i början av det här årer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig helt och hållet. Vid nedgångar ner till priserna i bevakningslistan får man ju givetvis göra en ny analys och försöka förstå varför den gått ner så pass mycket? Kan den ta sig upp igen? Är problemen för stora vilket gör en ingång för riskabel?

   Vad jag förstått av att läsa din blogg så varierar du långsiktiga och kortsiktiga investeringar för att kunna maximera avkastningen på din portfölj? Vore kul att veta hur du letar bolag och vad du tittar på för de kortsiktiga investeringarna då det är något jag försökt med men aldrig lyckats med!

   Hade velat kunna köpa bolag på kortsiktig basis för att kunna lägga till en ny dimension till portföljen och använda mig av värdeökning för att utöka mitt kapital!

   Radera
  2. Svårt att ge ett kort svar på. Strategin ligger på bloggen. Den är alltid utgångspunkten. Jag utgår från min långsiktiga bedömning och hakar på kortsiktiga affärer inom samma case. Sedan kan man väl säga att fokus går från bolaget om det är lång sikt via händelser som påverkar bolaget på medellång sikt till rena prisbedömningar och utbud/efterfrågan på aktien på kort sikt. Jag försöker också anpassa portföljen löpande så att den ligger någorlunda rätt i konjunkturen. Ja, kanske lite luddigt svar men det viktigaste är väl att jag aldrig spekulerar utanför min långsiktiga bedömning.

   Radera