lördag 13 december 2014

#sägdittppmval

På twitter så har Claes Hemberg dragit igång tråden #sägdittppmval. Här delar folk med sig av sina PPM-val som de gjort nu innan de ca 30 miljarderna skall fördelas ut.

Även jag har gjort mitt val. Ett val med 100% aktiefonder. Jag har försökt få en hyffsad hög risk då dessa pengar har en VÄLDIGT lång sparhorisont. Jag har exempelvis lagt en viss del i Ryssland då de känns väldigt undervärderade för tillfället men även väldigt ostabilt.

Det blev även en del mot tillväxtmarknaderna genom SPP Emerging Markets (även den billigaste tillväxtfonden).

Här tar jag en vesäntligt större risk än i mitt vanliga sparande men det är av den enkla anledningen att mitt PPM förhoppningsvis bara kommer vara ett tillskott till min pengamaskin.

Såhär ser då mitt val ut!


Nordea Småbolagsfond Norden har en inriktning mot små- och medelstora börsnoterade bolag i norden. 10% av fondvärdet får även vara onoterade bolag. Ville ha en liten extra spridning och piffade då upp portföljen med lite mindre bolag. Kan tilläggas att den har en lite hög avgift på 1,6% så hoppas de kommer göra skäl för pengarna.

AP7 Aktiefond har en indexförvaltning av globala aktier. De har störst exponering mot Nordamerika och enbart aktiv förvaltning mot vissa marknader. En fond som generellt presterar bra och inte alls dyr.

Avanza Zero är indexfonden med noll avgifter! Här var jag lite tveksam eftersom detta inte är nån särskilt hög-risk fond. Ett väldigt bekvämt val känner jag och chansen är stor att denna kommer bytas ut mot nåt med högre chans till bättre avkastning i framtiden.

Nordea Rysslandsfond var den Rysslandsfond jag kände mig mest bekvämast med. En bra fördelning mot Rysslands marknader och även billigaste Rysslandsalternativet med sin avgift på 1,85%. Jag tror mycket på att Ryssland kommer öka i framtiden. Frågan är bara när?! Därför tycker jag det känns bra att ha min exponering mot Ryssland i mitt PPM då som sagt detta bara kommer vara extrapengar i framtiden.

SPP Emerging Markets SRI är även här den billigaste av tillväxtmarknadsfonderna (ni kanske börjar förstå att jag gillar billiga avgifter ;) ). Denna fonden försöker i bästa möjliga mån efterlikna utvecklingen på tillväxtmarknader så som Asien (ej Japan), Latinamerika, Afrika, mellanöstern, där Asien är överdrivet största regionen med 65,6%.

-

Jag ville länge ha med SPP Aktiefond USA men jag äger redan den på mitt ISK och jag känner att jag får tillräcklig exponering i mitt PPM mot USA i AP7 Aktiefonden.

-

Hur ser övriga bloggvärldens PPM-val ut? Vad tycker ni om min fördelning? Har den potential?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar