tisdag 2 december 2014

Sparfördelning

Sitter här hemma och funderar på hur jag ska fördela de pengarna som sparas vid månades slut. Min utgångsståndpunkt har varit att fördela överblivna likvider enligt följande:

30% Ska användas till vårat månatliga aktieinköp

20% Sparas till aktieköp om marknaden dippar 10-20%

20% Ska läggas till i vår reskassa 

20% Läggs som extra amortering som kan slängas in som klumpsumma när vi känner för det

10% Läggs likvid för att användas vid inköp av möbler/kläder/elektronik etc.

Jag tycker detta är ett bra upplägg men känner för närvarande att marknaden börjar bli dyr och eftersom jag inte jobbat så mycket första tiden under mitt pluggande så blir summan av de där 30 procenten som ska gå till månadsköp inte särskilt stor.

Jag tänker nu istället lägga 50% som aktiespar tills det kommer en liten dipp i marknaden. Då kommer ju nästa fråga: Vad ska jag lägga dessa pengar i under tiden?

Att ha dem bara liggandes på lönekontot känns som det sämsta alternativet. Knappt någon ränta alls och kommer jag inte använda dem på ett tag så har jag ju förlorat mycket potentiell avkastning jag kunde fått på aktiemarknaden.
Jag känner att jag kan ta lite risk med dem så jag är inne på billiga indexfonder under tiden. Exempelvis Avanza zero eller Superfonden Nordnet.

Det är egentligen när man kommer till resekassan och amorteringskassan som jag är mer fundersam. Resekassan vill jag ju inte riskera ska tappa i värde då det faktiskt är pengar vi ska använda om ett halvår. Samma sak gäller ju amorteringskassan. Dessa pengar (om vi inte känner för att amortera extra) kan ju komma att slängas in på aktiemarknaden om det blir riktigt bra läge så jag vill ju gärna behålla värdet i dessa också.

Så vad tror ni skulle passa bra? Billiga indexfonder till allt? Långa/korta räntefonder? 

2 kommentarer:

  1. Jag lägger mina "extrapengar för oförutsedda händelser" i avanza zero. Det känns ganska tryggt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar också avanza zero. Mitt sparande ligger ju hos Nordnet så det lutar åt att slänga in pengarna i deras motsvarighet till avanza zero, Superfonden Sverige. Är relativt dålig på fonder så tips uppskattas tack så myclet!:)

      Radera