måndag 22 december 2014

Hur ska man få sina nära och kära att bli mer ekonomiskt medvetna?

Jag tror inte jag är ensam om att tycka att mina nära och kära borde bli mer ekonomiskt medvetna. Jag har försökt flera gånger att få mina föräldrar, syskon, kompisar att läsa den där boken eller ta tag i sitt sparande och se över sina dyra fonder.

Jag tänkte därför lagom till att 2015 strax är här lista vad jag tror kan få dina nära och kära att faktiskt ta sin ekonomi på allvar.

Framskjuten konsumtion
Det är precis vad sparande egentligen är. Man skjuter fram sin konsumtion till ett tillfälle längre fram i tiden. Att få dina nära och kära att förstå att man faktiskt lägger undan pengarna för att kunna göra något roligare med dem. Öronmärk dina sparade pengar och känn en motivation till att få dessa pengar att växa för att kunna konsumera dem på något du verkligen vill.

Budget
Det här tycker jag är superviktigt för att kunna nå dit man vill med sitt sparande. Om du skulle fråga dina nära och kära hur mycket pengar de exempelvis lägger på alkohol eller snacks varje månad, hur många skulle då kunna ge dig ett exakt belopp?
Jag är även helt övertygad om att de skulle ge ett allt för lågt belopp! Folk tycker inte att deras småköp här och var är särskilt mycket pengar för det kostar BARA (livsfarligt ord) si eller så. Och sen hör man dem säga "jag förstår inte vart alla mina pengar tar vägen". 


Budget är livsviktigt, och här är en förenklad budget av vår egen


Jag tror att när de själva får se vart deras pengar tar vägen så kommer det bli en riktig aha-upplevelse

Här rekommenderar jag även att gå in på frivid42:s blogg och läsa hans "Julkalendersinlägg". 24 luckinlägg som tar upp allt från enkelt sparande till onödig konsumtion.

30 dagar av ekonomisk upplysning
Som allra första början tycker jag att Günther Mårders 30-dagarsutbildning är perfekt. Det enda man behöver göra är att ange sin mailadress så får man ett mail om dagen skickat till sig i 30 dagar. Här går han igenom allt en nybörjare behöver veta på ett enkelt och pedagogiskt sätt. 

Gör dig av med de dyra fonderna
När du nu lärt dig 30 nya saker senaste månaden bör det första du gör vara att göra sig av med alla dyra fonder banken lurat på dina vänner och familj. Visa dem istället billiga index-fonder. Det räcker till en början. Förorda gärna fonder med global spridning så man får med sig både Norden, USA och även gärna en liten del i tillväxtländer.

Pensionen
Nu när du fått in dina vänner och familj i fondsnurran så tycker jag du ska få dem att ge sig på sin pension. Ett väldigt ångestladdat ämne för vissa men är det något man ska göra ordentligt så är det detta! 

Här finns det mycket pengar att tjäna bara genom att göra några få justeringar.

När det kommer till valen i PPM-portföljen tycker jag man ska ha sin ålder i åtanke. Är dina vänner unga eller äldre och nära pensionen? Ju yngre desto större risktagande. Jag som bara är 26 år har tagit en ganska hög risk i mitt PPM-val men även varit väldigt kostnadsmedveten och säkrat upp med Avanzas gratis indexfond. Var noga med att om du väljer fonder med hög avgift så ska de även överavkasta de billigare fonderna (det är ju trots allt det du betalar den dyra avgiften för)

När du hjälper dina nära med sin övriga pension så titta på dessa fem följande avgifter:
Insättningsavgiften (premieavgift)
Skalavgiften (försäkringsavgift)
Avgift för fonder gjorda av rådgivare
Årliga avgiften (depåavgift)
Rådgivningsavgift

Tidningsprenumeration
Har de ändå inte fått igång ett ekonomiskt intresse efter att du styrt upp allt det? Ge då bort en tidningsprenumeration av ekonomisk karaktär. På detta sätt kommer de en gång varje månad bli påminda om att de måste hålla koll på sin ekonomi och faktiskt kan tjäna mer pengar på att sätta sig in i det lite mer än de redan gör.

Jag rekommenderar starkt Aktiespararnas tidning. En väldigt basic tidning som alla kan förstå. Är du under 28 får du även Stock Magazine som är en tidning för Unga Aktiesparare.

Jag är helt övertygad om efter att de krigat sig igenom de första numren som kommit hem under nästkommande år så kommer de vilja lära sig mer och förstå värdet av att investera sina pengar klokt och inte lyssna på bankernas bankmän (läs säljare).

Öppna depå för aktier
Hur ska man då gå tillväga för att börja göra sina första aktieköp? Jag skulle förespråka Avanza då de har ett erbjudande med sitt Mini-courtage på 1 kr upp till 400 kr/köp. Perfekt som ett litet månadssparande att i början köpa 1-2 aktier i månaden. Detta kommer ge dig ett bra snittpris eftersom du kommer köpa både i dipp och i topp.

Vill du sedan få mer hjälp med dina investeringar så är Nordnets tjänst Shareville perfekt. Ett forum där man kan följa användares portföljer och hur de investerar. Som ett finansiellt Facebook. 

Eller gör som jag. Skaffa båda så får du ha kakan och äta den med! :)
-

Är det så att du totalt frälser din vänner med ett nyfunnet ekonomiskt intresse så är begränsningarna för att lära sig mer OÄNDLIGA! Biblioteket har obegränsat med böcker, internet erbjuder 1000-tals bloggar världen över och det finns miljontals människor som bara väntar att få fylla 2015 med massa aktiesnack!

6 kommentarer:

 1. Ja, det är vänligt av dig att tänka på dina nära och kära. Att ha viljan att utbilda dem är verkligen nobelt, dock tror jag att det lätt blir att de tolkar din hjälpsamhet som pekpinnar och besserwisserbeteende. Tyvärr. Jag tror att du får visa dina goda resultat först och få dem sugna på att själv göra samma sak. Få dem att tro att det är deras egen idé. Då kan det nog fungera. Anledningen till att jag kan verka cynisk är för att jag själv varit han som tittade skeptiskt, lyssnade med lite förakt på dem som trodde sig veta vad jag borde göra med MINA pengar. Pengar är känsligt för folk. Det kanske är jag som är en suris, hur som helst önskar jag dig lycka dig och tycker det är synd att du inte övertalade mig för 20 år sedan.(om det gått). God jul...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är rädd för det också! Känner mig allt som oftast bara tjatig som försöker hjälpa dem :) du föreslår manipulation alltså! det gillar jag ;) haha.. vad var det som fick dig att till slut ta tag i din ekonomi då ? :)

   Radera
  2. Ja, du, jag tror att jag tog beslutet själv, men jag borde kanske veta bättre. Min sambo kom hem efter klassträffar och berättade om en kille i klassen som förut var slashas (man sa så på 80-talet), numera hade han genom aktieplaceringar lyckats få en god förmögenhet och då tänkte jag att det vill jag med. Kan han så kan jag, tänkte jag...så en träff bokades och så började jag i augusti..

   Radera
 2. Att lägga och följa upp budget är en bra start så att man får koll på var pengarna tar vägen. Därefter är det bara att börja investera. Som Mats säger så är det tyvärr svårt att påverka andras ekonomiska mönster. Det måste komma inifrån. Lycka till på din resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag kan ju säga attjag int fick jättemycket respons från övriga i familjen när vi var hemma nu under julen tyvärr! :)

   Radera
  2. Tja, du kan ju tjata hål i huvudet på dem (trägen vinner) eller bara låta det vara..du ska se om du inte säger mer kommer de snart att ställa frågor hur de ska göra...god fortsättning för övrigt och tack för intressant blogg...

   Radera