torsdag 5 februari 2015

Vad ska jag göra med min IPS?

Skolan är igång igen på allvar och detta innebär kanske lite mindre tid till aktier och bloggen så jag ursäktar ifall det blir lite låg standard på inläggen framöver (om det ens varit hög standard hittills) men något jag gått och tänkt på mycket är mitt IPS. Vad ska jag göra med den nu när skattesubventionen allt eftersom försvinner?


Förutsättningar

Jag har mitt IPS hos Nordea för tillfället där värdet av IPS:en är ynka 40 000:-. Detta är inga pengar jag kommer vara det minsta beroende av i framtiden (hoppas jag :P) och för tillfället ligger dessa pengar fördelat enligt följande

55 % i Nordea Indexfond Sverige, 0,4% i avgift
45% i Nordea Indexfond Global , 0,4% i avgift

Dessa är valda pga av att jag ville ha en billig indexfond med exponering både mot Sverige men även globalt.

Hur ska jag investera dessa pengar?

Nu är läget i mitt liv annorlunda jämfört med för 3-4 år sedan då jag började spara i mitt IPS. Detta är nu pengar jag inte räknar med alls och med tanke på att det är 28 år kvar tills dessa pengar kan tas ut känner jag att här borde jag ju kunna leva ut och chansa lite i mina placeringar.


Jag tänker följande:Förnybar energi - hitta placeringar med förnybar energi, exempelvis vattenkraft eller solkraft?
Eldrivna bilar - detta bör kunna vara väl utvecklat och populärt om 28 år. Tesla?
Nyttig snabbmat - med dagens nyttighets som jag tror kommer fortsätta så anser jag att efterfrågan på nyttig och näringsrik snabbmat bör öka. Finns det något sånt man kan investera i?
Drönare - kan detta vara något? Användningsområdet för dessa är ju oändliga!! Filminspelning, leveranser, räddningshjälpen etc (och tyvärr krig :( )
Jordbruk - jag anser att jordbruk är en framtidsbransch! Vad som än händer här i världen så kommer vi ALLTID behöva äta. Detta gör att jordbruket alltid kommer vara efterfrågat men på vilket sätt kommer det utföras i framtiden är då frågan?

Detta är lite av de tankar som florerar i mitt huvud. Vad tycker ni andra? Hur tänker ni med era IPS? Hur tycker ni jag ska göra och vad borde jag investera mina pengar i? Kom ihåg att ribban är hög då jag inte räknar med dessa pengar och är inte rädd att förlora dem! 
11 kommentarer:

 1. Här kommer mina tankar i frågan.

  Ska du verkligen låta IPS:en ligga kvar hos Nordea är min första reflektion. Storbanker brukar tyvärr vara skamlösa när kunderna är inlåsta i avslutade produkter. Räkna med någon konstig IPS-avgift eller åtminstone att fondavgifterna höjs. Flytta till Avanza eller Nordnet är nog steg 1. Sedan förstår jag lockelsen med att använda en restpeng som lottsedel. Problemet är att risken är stor att de här är pengar du kommer att glömma bort så småningom. Bättre att lägga dem i Nordnets Superfond eller Avanza Zero och koncentrera dina ambitiösa tankar till delar av portföljen du verkligen kommer att förvalta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan mailat både Avanza och Nordnet om att flytta min IPS till någon av dem. Helst vill jag bara ha lånet hos storbanken och inga andra pengar alls :D

   Ja att lägga pengarna i Indexfonder har alltid varit ett alternativ men det känns ju så tråkigt! Här har man ju chansen att leva ut sina spekulationer helt och hållet och investera lite på vinst eller förlust. Det är väl ett prekärt dilemma jag får leva med tills jag får tummen ur röven och tar ett beslut :D

   Radera
 2. I så fall.... köp en post i Google (man får väl ha aktier?)

  En annan kanske lite knäpp idé. Använd kontot för att vid varje tidpunkt köpa den aktie du tycker är mest spännande. Då får du roligt här och disciplin i din "riktiga" portfölj

  SvaraRadera
 3. I så fall.... köp en post i Google (man får väl ha aktier?)

  En annan kanske lite knäpp idé. Använd kontot för att vid varje tidpunkt köpa den aktie du tycker är mest spännande. Då får du roligt här och disciplin i din "riktiga" portfölj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får absolut köpa aktier och Google var väl det första företaget jag tänkte på i princip :) får ta tag i det i veckan :D

   Radera
 4. Hej
  Det är nu ett år sen den här tråden startades. Jag har samma dilemma nu och kanske är det ok att ställa den här.

  Jag tänker likadant, 70 000 har jag i mitt IPS och det är inga pengar jag kan göra något med alls nu. Jag har två val. Antingen en liten aktieutdelningsportfölj med kanske 3 investmentbolag och H&M, utdelningarna återinvesteras varje år. Eller så skapar jag en liten fondportfölj med en räntefond, 5 aktieindexfonder (exempelvis).

  Vad har ni för tankar?

  /Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju tanken på en utdelningsportfölj och tycker det är ett roligt alternativ. Vill du även vara lite på den säkra sidan så varför inte även ta med en räntefond och en aktieindexfond i sparandet?

   Exempelvis 5 utdelningsaktier och 1 indexfond 1 räntefond? Jag hade i så fall även försökt sprida ut risken på aktierna så de aktierna kommer från olika sektorer typ fastighet, konsumtion, bank etc :)

   Radera
 5. Hej o tack för svar!

  Det blev investor, öresund, lundberg o kinnevik samt H&M och SEB.

  Jag hade inte mer än 70 000 så det blev inte jättemycket pengar per aktie.

  Jag har även bolån i samma bank med ok ränterabatt så jag behåller min ips där trots hög courtage.

  Nästa dilemma blir ju vad jag gör med utdelningarna. För att inte missa ränta på ränta så vill jag återinvestera dem. Courtaget är för högt så utdelningarna återinvesteras i två indexfonder. En sverige index o en global.

  Låter mitt upplägg helt uppåt väggarna?

  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte alls. Du kan ju återinvestera utdelningarna i fonderna tills de växt sig tillräckligt stora för att köpa aktier för utan att courtaget blir allt för dyrt :)

   Radera
  2. Precis det jag har börjat göra. Tack för dina svar!
   Må väl!

   Radera
 6. Missa inte att du dessutom får betala 125-150 kr i årsavgift för IPS-kontot hos storbankerna. Jag funderade själv på att låta mitt IPS ligga kvar hos banken där jag har mitt lönekonto, men så mycket i årsavgift på ett konto med lite kapital kändes inte okej.

  SvaraRadera