torsdag 19 mars 2015

Helgfunderingar!

Jag har inte blivit tokig utan det är helg för mig idag! Skolveckan är slut och jag tar därmed helg :) Som jag skrivit innan så är det mycket med skolan så några vidare läsvärda blogginlägg blir det tyvärr inte. Jag har knappt tid att läsa alla bloggar jag följer och ännu mindre försöka leta bolag och försöka värdera dem. Den enda stående blogg jag aldrig missar är Gottodix inlägg. Suverän blogg att följa tycker jag som inte kan särskilt mycket om hur makro funkar så det blir som rena läroboken!

Jag tänker dock oerhört mycket och med gårdagens sänkning av reporäntan så funderade jag lite och undrar kort:
Hur mycket kan Ingves egentligen sänka räntan? Jag förstår att det är i princip det enda (ihop med köp av statsobligationer) medlet han har för att bekämpa minskad inflation men när vi konstant sänkt räntan nu i 15-20 år, borde man inte då förstå att det inte fungerar särskilt bra?
Jag menar, om du får ont i exempelvis din axel när du tränar, inte tränar du axeln ännu oftare och ännu hårdare för att få bort smärtan?

Jag funderar även mycket på vår bostadssituation här i Sverige och hur amorteringskraven kommer slå mot marknaden. Min tro är att det kommer göra en redan trögrörlig bostadsmarknad ännu trögare. De äldre som bor i sina hus kommer troligtvis inte vilja sälja dem och flytta till något mindre eftersom de måste amortera.
Familjen i den lilla tvåan kommer inte vilja flytta till något större då det tvingar upp deras kostnader på grund av amortering.
Denna kedja i sin tur kommer få färre folk att vilja sälja sina lägenheter och minska utbudet för de yngre att komma in på marknaden.

Jag läste dock en intressant artikel om bostadsmarknaden i Bryssel (länk) där de låter hyresmarknaden leva sitt eget liv där det inte finns några förutbestämda kvadratmeterpriser utan man får betalt det som köparen är villig att betala. Det som avgör priset istället är ifall du gillar lägenheten eller inte.
Det kanske vore nåt för Sverige?

Sen tänkte jag även ifall man implementerade detta på finansmarknaden och låta den sköta sig själv. Inte kriga sig till döds för att få upp inflationen och sänka kronan utan bara ta ett steg tillbaka och låta marknaden korrigera sig själv. Vad skulle hända? Skulle hela systemet krascha? Skulle det rentav kanske funka i viss mån?

Jag som inte har någon vidare ekonomiutbildning kan kanske inte se de självklara effekterna av något sådant som ni andra lärda där ute men det var, tyckte jag, en intressant tanke som dök upp i huvudet. :)

1 kommentar:

  1. Intressant. Det stod i WSJ att hela nettotillskottet på bostadsmarknaden efter 2008 hade varit på hyresmarknaden. I ett land som Tyskland, med hård amorteringskultur och låga lån, bor de flesta i hyresrätt. Det kan vara den missade pusselbiten i den svenska ekvationen. Med låga eller snabbare avbetalade lån behöver de med lägre nuvarande än över livet genomsnittlig inkomst bo i hyresrätt. Var då? Är frågan åtminstone i Stockholm. Kanske blir amorteringskravet starten för en svensk buy-to-let-marknad? Vilket ironiskt nog brukar vara en drivande faktor i bostadsbubblor.

    SvaraRadera