tisdag 3 mars 2015

Lite ändringar inför framtiden!

Gör ett snabbt inlägg i pluggpausen/matlagandet. Jag har ju som sagt funderat på att köpa Tele2 ett litet tag och jag gjorde faktiskt slag i saken idag och köpte 100 st till priset 98,10 :-/aktie. En investering jag inte räknar med ska dra iväg i kurspris direkt utan köper den mer som utdelningsspekulation som jag skrev om häromdagen (här).

En stabil utdelare som har för avsikt att höja utdelningen med 10% kommande åren och har för 2015 försäkrat sina aktieägare om en extrautdelning om ca 10:-/aktie.

Min YOC för köpet blev 4,94% och detta ger mig 485 :- extra i årlig utdelning (extrautdelning ej inräknad)

-

Jag har även under en tid funderat över ifall jag verkligen vill investera i företag vars verksamhet direkt har påverkan på miljön och har nu kommit fram till att NEJ det vill jag inte.
Detta innebär framtida försäljning av Bonheur (norskt oljebolag) och troligtvis Kinder Morgan Inc (amerikanskt gas och oljeledningsbolag).

I samband med köpet av Tele2 sålde jag även halva mitt innehav i Bonheur och tog en mindre förlust. Jag har för avsikt att sälja andra halvan också men hoppas på att kursen ska studsa upp en aning så jag kan minimera min förlust.

-

Inte mycket kvalitativa inlägg just nu men det händer ändå en del i mitt investerande. Jag har även lagt in en klumpsumma som avbetalning av vårat bostadslån om 10 000:-. Är inte det mest fördelaktiga att amortera när räntorna är jättelåga men jag anser att lån ska betalas och jag tänker lite grovt såhär.

Låga räntor = höga aktiekurser = få köptillfällen
Höga räntor = folk flyr aktiemarknaden = lägre kurser = fler köptillfällen men även dyrare lån

Med denna grova generalisering gjord så ser jag det som så för att vi inte ska få några problem när räntorna höjs så amorterar vi även lite extra nu när pengarna ändå bara läggs på hög och inte utnyttjas helt på börsen.
Hade vi haft en större andel av våra likvider inne på börsen just nu (vi har för tillfället ca 50% av våra pengar på börsen) så hade vi troligtvis inte amorterat något utan bara lagt på hög för att vid högre räntor känna av ifall vi hade velat amortera eller investera.

Vad säger ni där ute? Bra dåligt att implementera en miljötanke i sitt investerande? Är det idiotiskt att amortera för tillfället?

2 kommentarer:

 1. Bra eller dåligt med CSR beror på vad man vill uppnå. En infallsvinkel på frågan är att jag har svårt hitta några bevis för att det är nödvändigt att investera smutsigt för att tjäna pengar. Å andra sidan är det också sant att det går alldeles utmärkt att bara investera i vapen och tjäna storkovan. Det kokar väl ned till hur man vill leva sitt liv? För egen delar jag Milton Friedmans inställning i frågan: "The business of business is business". Med andra ord företag ska koncentrera sig på företagande. Etik är att följa lagen (och inte aktivt kringgå den). Lagen beslutar vi genom att välja politiker. Jag är inte så där väldigt svag för den korporativa tanken om det "goda företaget" som själv genom miljöarbete och liknande bestämmer om rätt och fel.

  Den andra frågan om amortering tycker jag du tycker klokt kring. Gissar att du betalar 1,5-2 procent på bolånet. Det är bra ränta just nu. Det är absolut inget fel att ladda med resurser. Så har många förmögenheter byggts. För vår egen del har vi en strategi för skuldsättning och hur tungt vi ska vara investerade givet börsklimat och vår ekonomiska risk. Den finns på vår sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller man måste investera smutsigt för att tjäna de större pengarna. Jag tror inte en ändring i vårat tänk att "investera klimatsmart" kommer förändra särskilt mycket egentligen. Det lättar samvetet lite och känns bra att inte stödja företag vars organisation tär på miljön.
   Detta ihop med att börja med en vegetarisk dag i veckan för att minska köttkonsumtionen är väl en början för oss att hjälpa miljön lite tänker vi.

   Vi har 1,81% ränta och det är absolut helt okej. Det är inga större pengar direkt vi amorterar men jag ser gärna att man nån gång i livet är fri från sina skulder och det är ju en pågående kamp precis som investeringarna är en kamp mot ekonomisk frihet :) de går lite hand i hand så nu fick det bli en liten avbetalning :)

   Radera