torsdag 26 november 2015

NCC slopar 2016 års utdelning

Ett av våra innehav, NCC, har inför sin uppdelning valt att slopa utdelningen för år 2016. Anledningen är att soliditeten i moderbolaget skulle bli för dålig ifall man gjorde en kontant utbetalning i samband med överföring av eget kapital till Housingdelen.

Av NCCs 8 miljarder i eget kapital skall 5,3 miljarder föras över till Housing och då blir soliditeten för låg vid kontantutdelning. Här kommer man istället göra en utdelning av Housingdelen till nuvarande ägare av NCC.

Jag tror de flesta hade sett fram emot en utdelning runt 12 kr för 2016 men nu blir den istället 0 kr. NCC har ju historiskt delat ut minst 50% av nettoresultatet men skall nu fokusera på mer tillväxt vilket gör att de har satt 40% som en övre gräns för utdelningen av nettoresultatet.

Ska man räkna lite snabbt på det om deras mål om 5% tillväxt per år istället för 4% som varit målet innan bör resulatet för 2017 landa nånstans runt 18 kr/aktie vilket med 40% i utdelningsandel skulle ge en utdelning om lite mer än 7 kr/aktie.

Detta skulle då för vår egen del innebära att förväntade utdelningen om 1 230:- för 2016 istället blir 0:- och med samma antalet aktier för 2017 blir 728:-. Detta sätter ju lite käppar i hjulen för våran utdelningsmaskin och om bolaget som historiskt varit en investering för utdelningsjagare nu ändrar sin inriktning mot mer tillväxt så kanske detta bolaget inte är något för oss. Vi får se helt enkelt. Jag tror fortfarande på en väldigt bra avkastning på att investera i byggbolagen då de troligtvis kommer ha fulla orderböcker i flera år famöver. Vem vet, uppdelningen kanske blir en succé och snart kanske vi är upp i 12 kr/aktie igen och en ännu bättre balansräkning.

Vi kommer behålla aktien trots detta tappet och det är nog inte omöjligt att den kommer backa ännu mer ett tag framöver och jag får fundera på ifall vi vill öka på vårat innehav eller bara ligga still i båten.

Hur gör ni andra NCC ägare där ute? Är ni bullish eller bearish på denna informationen?

8 kommentarer:

 1. Kul att du skriver om NCC. Sitter själv med samma funderingar. Mitt grundcase var att ha NCC för min grundtro är att de har en säker orderingång ett bra tag framöver i och med kraven på förnyad infrastruktur och bostadsbyggande. Direktavkastningen var en fin bonus dessutom. Nu får NCC helt enkelt bli ett långt värde case.

  Däremot skickar det ut lite osäkra vibbar kring att soliditeten är låg. Men samtidigt gillar jag deras strategi kring soliditeten, de vill inte låna för mycket till saker som att köpa mark, för marken i sig genererar inte ett kassaflöde som de nämnde, så det är bra att de stryper lånen lite.

  Kort sikt: bearish
  Lång sikt: bullish

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är självklart bra att de tar tag i soliditeten och jag kan tycka att senaste åren har utdelningsandelen börjat bli lite hög. Jag tror även att ett ägande i NCC Housing kommer vara en bra investering då bostadsbristen är enorm i Sverige. Med flertalet flyktingar som kommer hit lär bostadsbristen inte minska de närmsta 5-10 åren så jag är fortsatt positiv men vi får se helt enkelt :)

   Radera
 2. Du räknar inte med att housing kommer att ge någon utdelning alls? Housing står ju för en fjärdeldel ca av rörelseresultatet i NCC så dom borde ju klara att dela ut 3kr/aktie dom också? Så kanske man får 3kr därifrån i 2016 och 10kr från ncc + housing i 2017?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag räknar på utdelning för hela NCC som det är idag. Så även om bolaget delas upp så kommer ju 40% av resultatet för HELA NCC fortfarande delas ut om du förstår vad jag menar?

   Första året för NCC och NCC Housing kommer ju troligtvis sammanlagt få liknande vinst som hela NCC har nu vilket gör att utdelningen troligtvis blir 40% av helresultatet. Så tänker jag eller tänker jag fel? :)

   Radera
  2. Ok. Då är jag med på hur du tänkt.

   Radera
  3. Jag har dåliga utdelningserfarenheter efter att Baxter blev Baxalta+Baxter. Plötsligt försvann halva utdelningen, och då snackar vi ändå amerikansk utdelningsaktie, där utdelningarna nästan får religiösa förtecken. Så vad som händer med NCCs utdelning i framtiden är vanskligt att sia om.

   Radera
 3. Jag sålde idag mina NCC. Som utdelningsinvesterare tar det emot att ha icke-utdelande bolag i portföljen. Däremot kanske de kommer tillbaka om något år ifall utdelningen återigen blir pålitlig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är även jag inne på att sälja. Jag tror aktien kommer ta en del stryk innan uppdelningen och är det så att utdelningen kommer tillbaka inom en snar framtid så hoppas jag kunna köpa in mig igen till ett billigare pris än vad aktien kostar idag :)

   Radera