söndag 29 maj 2016

Veckans veckoportföljsköp v.21

Då har ännu en vecka gått och jag fortsätter med experiment med veckovisa köp till vår Veckoportfölj. En portfölj jag startat på Avanza med deras Mini-courtage. Detta är ett experiment jag har bestämt mig för att hålla mig till under hela 2016 och sedan utvärdera hur det gick.


Efter att stort fokus de senaste veckorna varit att på att öka i de bolag som ännu inte delat ut så gjorde jag nu ett undantag och köpte ett par aktier i ett bolag som gått ner över 100:- sen toppen i våras förra året. H&M. Efter att ha rasat ner till runt 250:- så är den väldigt attraktiv måste jag säga. Jag kände att den var så attraktiv att förra veckan även bjöd på ett köp om 20 st aktier i den vanliga portföljen :)

Veckans köp sammanfattat
  • H&M: 2 aktier för 254,50:-/aktie --- YOC 3,83 %
Totala summan för köpen (inkl courtage) blev 510,00 SEK och ger oss 19,50 SEK extra i årlig utdelning och förväntad utdelning för rullande 12 månaders ligger nu på 2 595:- ifrån veckoportföljens innehav.

Inköpstillfällen för Hennes & Mauritz

Man kan se hur jag gått från riktigt dåliga köp till bättre och bättre. En tydligt
fallande köptrend :)
Fördelningen i veckoportföljen för tillfället

H&M står för tillfället för ca 9% av Veckoportföljen
Utveckling mot jämförelseindex denna vecka

Portföljen gick upp en del i veckan men landade strax efter index



söndag 22 maj 2016

Veckans veckoportföljsköp v.20

Då har ännu en vecka gått och jag fortsätter med experiment med veckovisa köp till vår Veckoportfölj. En portfölj jag startat på Avanza med deras Mini-courtage. Detta är ett experiment jag har bestämt mig för att hålla mig till under hela 2016 och sedan utvärdera hur det gick.


Kinnevik stannade under veckan på nån ynka procent minus och jag passade på att fortsätta köpa på mig inför stundande utdelning. I kommande vecka så har både Kinnevik och Tele2 x-dag. Vi får väl se om nästa veckas köp blir i någon av de två :)

Veckans köp sammanfattat
  • Kinnevik: 3 aktier för 225,70:-/aktie --- YOC 3,48 %
Totala summan för köpen (inkl courtage) blev 679,00 SEK och ger oss 23,25 (77,25) SEK extra i årlig utdelning och förväntad utdelning för rullande 12 månaders ligger nu på 2 575:- ifrån veckoportföljens innehav.

Inköpstillfällen för Kinnevik

Köpen har med tiden blivit bättre som man kan se. Riktigt dåligt köp nära
toppen men där kommer inga mer köp göras!

Fördelningen i veckoportföljen för tillfället

Kinnevik står nu för ca 5% av portföljen

Utveckling mot jämförelseindex denna vecka



tisdag 17 maj 2016

Vilken respons!

Jag skrev ett lite frustrerat inlägg i helgen om att jag tycker gemene man tar de höga värderingarna alldeles för flyktigt och köper till vilka pris som helst för är man långsiktig så löser sig allt! Och vilken respons inlägget fick! Över 1100 sidvisningar och massvis med bra kommentarer. Fantastisk kul när det blir lite diskussion kring inläggen!

Ska jag sammanfatta tankarna och åsikterna som jag fick både här på bloggen och Shareville så kan jag tyckas se två olika läger. På ena sidan står de som vill köpa till ett vad de anser vara ett billigt pris och därför väntar och hoppas att björnmarknaden vi är i fortsätter ner. På den andra sidan står de som menar att det är för svårt att kunna förutse hur marknaden skall gå så deras tillvägagångssätt är att köpa kontinuerligt i de bolag de anser vara billigast för tillfället. Högt värderad börs eller ej så köper de i ur och skur.

Det kom även fram ett flertal läsvärda länkar i kommentarerna:

http://etfhq.com/blog/2010/02/19/buy-and-hold/

http://www.gogerty.com/

http://spartacusinvest.blogspot.se/2014/06/behover-man-tajma-marknaden.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Spartacusinvest+%28Spartacusinvest%29

http://www.dividendgrowthinvestor.com/2015/03/why-stock-charts-are-misleading-for.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DividendGrowthInvestor+%28Dividend+Growth+Investor%29

Det har väl flertalet gånger visat sig att tiden är den största anledningen till god avkastning men man vill ju känna hamna lite bättre än index eller hur?

Jag kommer själv ta med mig allas synpunkter från inlägget och jag tror mycket på att läsa på om marknadspsykologi och folks beteemde för att skaffa sig en edge mot marknaden. Jag kommer fortsätta stå lite halvt utanför marknaden för att kunna börja köpa in mig när det blir vad jag anser vara attraktivare priser.

Läs gärna inlägget och bidra med mer kommentarer här

söndag 15 maj 2016

Hur fan investerar ni egentligen?!??!

Har under en tid gått med lite funderingar kring aktiemarknaden och huruvida jag gör rätt som är väldigt avvaktande till köp just nu och inväntar en större sättning. Jag hoppar fram och tillbaka mellan mina hjärnspöken om det faktiskt är viktigt att köpa riktigt billigt eller är det så enkelt att det är tiden som gör det mesta av avkastningen? Jag tror vi är i någon typ av förnekelsefas och även om jag inte varit med på några kraschar innan så kommer här nedanför lite tankar från mig kring rådande börsläge.

Jag började på ett mer insatt sätt att investera under mitten av 2014. Innan dess har jag läst aktiespararen och köpt bolag på lite lösa rykten och inte gjort någon större research innan jag investerat. Sedan mitten av 2014 så har börsen hunnit med att gå upp ca 30% för att sedan gå ner med ungefär lika mycket. Det har under samma period vuxit fram enormt mycket forum, exempelvis Shareville, för aktier och investeringar. Det finns nu tusentals ekonomibloggare och säkert 20-30 börspoddar som vuxit fram bara på denna korta period. Jag har även personer i min umgängeskrets som hux flux börjat intressera sig för aktier (vilket jag dock tycker är väldigt roligt) som annars inte varit minsta intresserad av detta.

Det man kan se även på tex. Twitter är hur det hela tiden poppar upp nya användare som fokuserar på att bli ekonomiskt fria inom en snar framtid. Det finns speciellt ett stort fokus på utdelningsinvestering. Det är väldigt många som börjat se fördelarna med det och har som mål att kunna leva på denna passiva inkomst om sådär 15-20 år. Det som dock skrämmer mig lite är att gemene mans inställning till denna strategi verkar vara att "köp vilket stort stabilt utdelande bolag som helst för det kommer löna sig i det långa loppet". Kommer det verkligen det? Tycker det känns obehagligt likt när man kunde köpa vilket IT-bolag som helst för alla deras kurser skulle till himlen!

Det första man hör när ett bolags kurs backar efter en skandal, vinstvarning eller vad som är "vad bra nu är det rea, då köper jag mer". Är det verkligen rea bara för att kursen backar? Jag tycker det känns som att folk kastar sig in alldeles för fort utan att helt klart se kontentan av själva händelsen som orsakade kursfallet på aktien.

Jag har själv varit en väldig förespråkare till "lägga i byrålådan" mentaliteten men börjar fundera på om det faktiskt är en bra idé. Jag vet det går alltid backtracka vissa exempel som hade varit en fantastisk investering (nog tjatat om H&M och deras 10 000 investerade kronor 1978 hade blivit bla bla bla) men jag är osäker till om det är en så bra idé. Det är förvånandsvärt få bolag som fanns med på Fortune 500s lista 1950 som är kvar där än idag (länk). 

Om man skall ta ett exempel som jag tänkte på för ett tag sedan så kan vi ta Atlas Copco. Ett otroligt fint bolag med fantastisk historik som är ett klassiskt "lägg i byrålådan" case. De har en betydande del av sina intäkter ifrån Kina (dryga tiondelen) och vad händer då om Kinas tillväxt fortsätter att sakta in? Kanske inte ett jättestort problem kan tyckas men det är här resonemanget "jag är långsiktig" leder till att folk köper stabila bolag till hutlösa priser. För bara ett halvår sedan så köpte folk Atlas Copco för nästan 300:- till ett P/E på 30(!!). Det är här som jag känner att det är inflation i folk som är långsiktiga och är helt säkra på att bara för att de köper stora stabila bolag så kommer de vara miljonärer om några år. Jag känner likadant när man ser folk köpa exempelvis Johnson & Johnson på nuvarande nivåer ($110-$115) helt övertygande om att detta är ett bra köp om några år. Varför i satan köper man ett bolag på all time high nivåer och sedan förväntar sig att detta kommer vara en bra affär? Är det något jag missat som väljer att avvakta på nuvarande nivåer eller vad är det som händer?

Jag är inte rädd för att "missa tåget" men är det på de här nivåerna som börsen kommer handlas framöver? Folk har mycket pengar, det är billigt att låna. Är det då rimligt att anta att gemene man kommer acceptera ett dyrare pris på börsen? Känns som en bubbla i att investera i stora stabila utdelande bolag tycker jag! Men vad fan vet jag egentligen? :)

Är folk i en förnekelsefas där ingen tror på nedgång eller maskerar sin rädsla för nedgång med resonemanget "blir det billigare så köper jag bara mer" och tror att det psykologiska inte alls kommer vara några problem eller är det bara för att man med sociala medier enklare kommer i kontakt med likasinnade som det känns som att det råder inflation på oss småsparare?

Detta blev ett otroligt spretigt inlägg men jag känner en oro över alla dessa investerare som köper till, vad jag anser vara, alldeles för dyra priser och tror att de kommer lyckas bara för de köper stora stabila bolag. Det känns skrämmande och jag vet inte vad jag skall dra för slutsatser alls av det. Ska man fortsätta invänta en större nedgång eller ska man helt enkelt alltid ligga fullinvesterad? Hur känner folk där ute. Är ni inte oroade över hur lättsamt alla tar investeringar på börsen för tillfälet?

fredag 13 maj 2016

Veckans veckoportföljsköp v.19

Då har ännu en vecka gått och jag fortsätter med experiment med veckovisa köp till vår Veckoportfölj. En portfölj jag startat på Avanza med deras Mini-courtage. Detta är ett experiment jag har bestämt mig för att hålla mig till under hela 2016 och sedan utvärdera hur det gick.


Kinnevik gick i princip sidled under veckan men den lite längre trenden är fortsatt nedåt. Zalando, som de äger 32% av, backade under veckan efter minskad vinst och lägre bruttomarginal vilket bidragit till att Kinnevikaktien backade något under veckan. Jag fortsätter att tanka på mer i Kinnevik och under veckan kom det in 160:- i utdelning från Industrivärden som direkt kommer sättas i arbete under nästa vecka!

Veckans köp sammanfattat
  • Kinnevik: 3 aktier för 221,20:-/aktie --- YOC 3,50 %
Totala summan för köpen (inkl courtage) blev 670,00 SEK och ger oss 23,25 (77,25) SEK extra i årlig utdelning och förväntad utdelning för rullande 12 månaders ligger nu på 2 529:- ifrån veckoportföljens innehav.

Inköpstillfällen för Kinnevik

Jag fortsätter köpa Kinnevik i fallande trend. Känns bra!

Fördelningen i veckoportföljen för tillfället

Kinnevik står nu för ca 4 % av portföljen vilket jag tror kan bli större
framöver.

Utveckling mot jämförelseindex denna vecka

En utdelningstung vecka som ändå avslutade på plus. Portföljen växer och
1 % av portföljen är nu ungefär 600:- vilket är kul att se.

lördag 7 maj 2016

Veckans veckoportföljsköp v.18

Då har ännu en vecka gått och jag fortsätter med experiment med veckovisa köp till vår Veckoportfölj. En portfölj jag startat på Avanza med deras Mini-courtage. Detta är ett experiment jag har bestämt mig för att hålla mig till under hela 2016 och sedan utvärdera hur det gick.


Kinnevik har fallit hela veckan och handlas nu nära 220:-. Jag passade självklart på att tanka på fler när det blir billigare. Nu på onsdag nästa vecka kommer utdelningen ifrån H&M landa på kontot och dessa kommer under slutet av veckan användas för köpen till veckoportföljen. Jag kommer forsätta med min "utdelningssurfning" så detta innebär att pengarna under kommande veckor kommer användas till fler köp i Kinnevik eller exempelvis ABB. Flertalet bolag börjar komma ner till rimligare nivåer men jag kommer inte öka beloppet jag köper för i veckoportföljen då jag tror att det kan komma att komma ner ännu mer framöver.

Den klassiska "sell in may and go away" verkar ju stämma även detta året (även om det är för tidigt att säga om det kommer bli så i år också). Vinsterna i USA har backat fyra kvartal i rad vilket knappast kan vara positivt. Även jobbstatistiken som kom i veckan var sämre än samma period förra året. Lägg där till att vissa anser oss vara inne i en björnmarknad och vi har en stor chans till kursfall framöver.

Veckans köp sammanfattat
  • Kinnevik: 3 aktier för 222,70:-/aktie --- YOC 3,48 %
Totala summan för köpen (inkl courtage) blev 670,00 SEK och ger oss 23,25 (77,25) SEK extra i årlig utdelning och förväntad utdelning för rullande 12 månaders ligger nu på 2 529:- ifrån veckoportföljens innehav.

Inköpstillfällen för Kinnevik

Skönt att få komma in hyffsat billigt i aktien och fortsätter det ner så kan
vi få se än fler köp i Kinnevik till veckoportföljen.

Fördelningen i veckoportföljen för tillfället

Nu står Kinnevik för 3% av portföljen och större plats kan den få.

Utveckling mot jämförelseindex denna vecka


Detta var en vecka som tyngdes av flera bolag som handlades x-utdelning.
Veckoportföljen tog därför ganska mycket stryk och landade nån procent
sämre än index.



måndag 2 maj 2016

Utdelningar i April

Då är April snart till ända och samtliga utdelningar har kommit in och det blev en månad som var lite sämre än förra års April. Den stora skillnaden i innehav sedan förra året är att jag 2016 äger betydligt färre Ratos och jag har avyttrat hela mitt innehav i BHP Billiton. Utveckling YOY är alltså -14%. Inte jätteroligt men det är ju totalen som för mig är viktigast att den ökar. Men de utdelningar som faktiskt trillat in under April är följande
  • Swedbank: 417,30:-
  • Skanska: 322,50:-
  • Telia Company: 453,00:-
  • Holmen: 42,00:-
  • Ratos: 1 183,25:-
Totalt erhöll jag 2 466:- vilket som sagt är en sänkning med 14% från förra årets 2 877:- Nedanför följer lite nördig statistik i bilder.

Ackumulerad utdelning sedan starten 2015 ligger nu på 24 504:-


Denna bilden visar hur viktigt det är med ett lågt inköpspris. Ju lägre
inköpspris desto större är ju chansen att utdelningen kommer överstiga
det totala värdet av innehavet inom en ansenlig tid.

Jag älskar denna grafen. Tänk den dag då det står 1 000:- per kalenderdag :D