tisdag 17 maj 2016

Vilken respons!

Jag skrev ett lite frustrerat inlägg i helgen om att jag tycker gemene man tar de höga värderingarna alldeles för flyktigt och köper till vilka pris som helst för är man långsiktig så löser sig allt! Och vilken respons inlägget fick! Över 1100 sidvisningar och massvis med bra kommentarer. Fantastisk kul när det blir lite diskussion kring inläggen!

Ska jag sammanfatta tankarna och åsikterna som jag fick både här på bloggen och Shareville så kan jag tyckas se två olika läger. På ena sidan står de som vill köpa till ett vad de anser vara ett billigt pris och därför väntar och hoppas att björnmarknaden vi är i fortsätter ner. På den andra sidan står de som menar att det är för svårt att kunna förutse hur marknaden skall gå så deras tillvägagångssätt är att köpa kontinuerligt i de bolag de anser vara billigast för tillfället. Högt värderad börs eller ej så köper de i ur och skur.

Det kom även fram ett flertal läsvärda länkar i kommentarerna:

http://etfhq.com/blog/2010/02/19/buy-and-hold/

http://www.gogerty.com/

http://spartacusinvest.blogspot.se/2014/06/behover-man-tajma-marknaden.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Spartacusinvest+%28Spartacusinvest%29

http://www.dividendgrowthinvestor.com/2015/03/why-stock-charts-are-misleading-for.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DividendGrowthInvestor+%28Dividend+Growth+Investor%29

Det har väl flertalet gånger visat sig att tiden är den största anledningen till god avkastning men man vill ju känna hamna lite bättre än index eller hur?

Jag kommer själv ta med mig allas synpunkter från inlägget och jag tror mycket på att läsa på om marknadspsykologi och folks beteemde för att skaffa sig en edge mot marknaden. Jag kommer fortsätta stå lite halvt utanför marknaden för att kunna börja köpa in mig när det blir vad jag anser vara attraktivare priser.

Läs gärna inlägget och bidra med mer kommentarer här

10 kommentarer:

 1. Missade responsen så jag säger det nu. Jag köper index hela tiden. Ingen kan förutspå framtiden så det är lika bra att köpa kontinuerligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om man inte vill lägga tiden på att försöka slå index så kan det nog vara lika bra :)

   Radera
 2. Tycker "köp-regelbundet" fraktionens argument är starkast. Men det är klart att börsen kan få en rejäl korrektion framöver. Det är klart att vissa tajmare lyckas köpa innan den stiger igen. Det är klart att vissa av dom slår index på tio års sikt. Det är klart att vissa från "köp-regelbundet" också klarar att slå index på tio års sikt.

  För varje expert som idag, med bra argument, varnar för överdrivna värderingar kan du hitta en expert som har bra argument varför börsen är köpvärd här och nu. Likaså bland småsparare. Kan det faktiskt vara så att inget vet något (gasp!)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju såklart svårt att förutspå framtiden. Men man vill väl gärna skaffa sig en edge mot marknaden genom att tex köpa regelbundet för ett större belopp när börsen går ner och vice versa? Annars är det väl indexinvestering som gäller :)

   Radera
  2. Indexinvestering är det jag gör, bara med aktier istf fonder :-)
   Håller dock fullständigt med om att regelbundna köp kan kombineras med torrt krut för exceptionella nedgångar. Det är väl det du själv gör?

   Radera
 3. en tredje läger men som väldigt få småsparare pysslar med är att satsa på marknadsneutrala strategier, då spelar det ingen roll om marknaden går uppåt eller kollapsar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad för strategier tänker du på då tex? :)

   Radera
  2. det finns många sätt, stat-arb i olika former för den kortsiktige aktiva, den mer inaktiva kan t.ex bara hedge:a aktier som investor mot index (använd minishort eller terminskontrakt, aldrig bear certifikat eller xact bear etf o liknande!), eller den som absolut inte vill räkna eller göra egna val kan ta en hedgefond vars resultat faktiskt bevisar att de gör det korrekt...(mycket fåtal "hedge" fonder kvalar in, ordet har lite tappat sin betydelse och alla som använder derivat verkar kallas det)
   ytterligare ett sätt är att köpa något av alla handelsbankens spreadcertifikat. de har på flera olika aktiepar, och även t.ex zink vs koppar.

   Radera
 4. Vitrolife var dyr redan 2013 och tidigare med PE 30. Sen dess har den sexdubblats. Kvalitet slår det mesta för mig nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut men hur stora är oddsen att de flesta bolagen går åt det hållet istället för tvärtom och kommer ner till sitt "normalvärde"? :)

   Radera