söndag 18 januari 2015

Bok 1 av 12 utläst !

Jag har ju som ni kanske vet ett mål under 2015 att läsa minst 12 böcker. Dessa böcker ska vara allmänbildande faktaböcker. I första han kommer det bli ekonomiböcker men även andra typer som kommer lära mig mer eller göra mig till en "bättre" människa.

Som det känns nu så kommer jag kunna utklassa att enbart läsa 12 böcker i år med tanke på tiden jag har över från skolan men vi får väl se hur länge suget att läsa finns där.

Bok #1

Beating the Street - Peter Lynch

I denna boken skriven av den nästan legendariska fondförvaltaren Peter Lynch går han igenom tankebanor och strategier för lyckade investeringar.
I boken lägger han stor vikt vid att "investera i vad du känner till". 

Under Lynch's 13 år som förvaltare för Fidelity Magellan Fund var den den högst rankade fonden i hela USA. Tusen dollar investerade i Magellan 1977 hade varit värd 28 000 dollar när han slutade i maj 1990.

Jag kommer här lista vad jag tycker var värt att ta med sig i sitt investerande från en väldigt läsvärd bok.

Investera aldrig i något du inte kan illustrera med en krita
Det här tyckte jag var ganska fyndigt skrivet av han. Han blev frågad av några barn varför han investerat i vissa företag och han kände att han kunde inte förklara tillräckligt simpelt så barnen kunde förstå.
Det här kände jag var en sak att kunna ha med i bakhuvudet. Du ska kunna förstå bolagets affärsmodell så pass bra att du ska kunna förklara för ett barn så barnet också förstår vad bolaget gör.

Lite som en hisspresentation.

Du kan inte se framtiden i backspegeln
Att lägga allt för mycket vikt vid historiska resultat och enbart utgå ifrån det och tro att det kommer gå likadant i framtiden anser även jag vara ett väldigt naivt sätt att analysera ett bolag.
Att titta på historiska resultat kan vara en liten vägledning om hur stabilt bolaget är och varit, och även kunna se hur de hanterat krisåren.

Med denna information gäller det sedan att försöka sig på en framtidsutsikt för bolaget.
Håller deras affärsmodell även om 5-10-20 år och är det här något befolkningen tror på? Har de tillräckligt med kapital när kraschen kommer?

Obligationer vs aktier?
I USA på 80-90 talet hade många förvaltare en förkärlek till obligationer. I ett kapitel gör han en jämförelse med ett scenario vad avkastningen hade blivit om man investerat i obligationer eller aktier eller både och. Med antagandet att obligationerna ger 7% i årlig avkastning och aktierna ger 3% i utdelning och i snitt 8% i värdeökning per år blir utfallet följande:

A - 100% obligationer
B - 50/50 obligationer och aktier
C - 100% aktier

I fall A blir utfallet efter 20 år $14 000 i avkastning och $10 000 tillbaka vilket blir totalt $24 000

I fall B utfallet att man får $10422 i avkastning från obligationerna och $6 864 i utdelning från aktierna. Ihop med värdeökningen blir då det totala beloppet $39 197

I fall C blir utfallet $13 729 i utdelning och ihop med värdeökning landar det på $46 610.

I fall C visar det vilken effekt ränta-på-ränta har.

Om du ändå ska investera dina pengar, se till att investera dem i något bra!
Precis som rubriken säger, investera i något bra! Om du tänkt investera, gör din hemläxa och hitta något bra att investera i. När du väl hittat något bra, fortsätt investera.
Dina pengar kommer göra bättre nytta i bra fonder/aktier än att bara ligga på kontot. Även om du ibland kommer behöva ta lite av pengarna i fonden kommer det vara bättre att ha haft dina pengar i fonder/aktier.

Om du till exempel valt ut 3 olika fonder som är riktade mot olika sektorer så gör du bäst i att göra dina kontinuerliga insättningar i de fonder där deras sektorer halkat efter marknaden.

Bara för att priset på aktien sjunkit behöver det inte betyda att den är billig
Det pratas ofta om att när aktiekursen sjunkit så är de REA. Det gäller dock att förstå att det troligtvis finns en anledning till att det är REA på aktien. Precis som när det är REA på kläder så är det oftast REA på de kläder som inte sålts och som de flesta inte vill ha. Detsamma gäller aktier.

Det finns alltid en anledning till att aktien blivit billig. Var noga med att förstå varför den blivit billig och om det inte finns något konktret som ligger bakom utan det bara är en rädd marknad så kan det vara läge att investera mer. Annars kan man behöva tänka över ett säljscenario.

-

Sammanfattning

Mycket i boken handlar om sunt förnuft och jag känner att mycket av det han skrivit ner var hyffsat självklara saker. Det är ett bra tecken när insiders köper, om du gillar exempelvis McDonald's mat är det stor chans att du gillar aktien och så vidare. Det jag gillar med hans resonemang är att han får det att låta så simpelt. Han var och handlade på exempelvis Body Store med sin dotter och tänkte "Det här är ju en bra affär. Skönhetsprodukter med bara naturliga ingredienser och till inte för dyra priser". Om jag gillar butiken borde väl alla andra göra det också?

Så enkelt kan det vara. Har bolaget sen en bra räkenskap och framtidsutsikter ja då är det bara att slå till. Sen ligger det absolut mycket arbete bakom i hans analyser men i grund och botten handlar det ju om vad kunden gillar och gillar kunden det så kommer företaget troligtvis också gå bra

Jag tycker det är en klart läsvärd bok även om den är på gränsen till utdaterad. Den sträcker sig fram till början av 90-talet och det var ju trots allt några år sedan. För er som inte vill köpa den men vill läsa den och bor i Göteborg är det bara hojta till så kan ni komma och hämta den hemma hos mig ;)3 kommentarer:

 1. Tack för en riktigt bra recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Du borde läsa den om du inte redan gjort det. Han har flera väldigt intressanta synsätt på marknaden som helthet och i investeringssynpunkt!

   Radera
 2. Get all the best spirits and wines at Duty Free Depot!

  All the popular brand name drinks for unbeatable low price tags.

  SvaraRadera