tisdag 27 januari 2015

Skuldfri vid 111 års ålder!

Jag satt som vanligt imorse och läste igenom nya blogginlägg från de bloggar jag följer och när jag läste frivid42s inlägg "Resan börjar när man är skuldfri!" började jag åter fundera över vår syn på amortering. Och efter att ha läst Mr Money Mustaches inlägg om skuldfrihet som frivid42 tipsar om så blev jag tvungen att på riktigt titta över vårat lån.

I dagens nollränteklimat finns det ju absolut bättre saker att lägga sina pengar på än att lägga dem på nåt så tråkigt som amortering! Mitt förnuft säger mig att det absolut är bättre att lägga de överblivna pengarna på börsen där de faktiskt genererar pengar och ger mig MER pengar.
Samtidigt så vill man ju vara skuldfri eller hur?! Jag tycker det är helt sjukt att man nu för tiden räknar med att vara skuldsatt hela livet och istället för att betala sina lån köper man ny tv, dator, tv-spel eller tar yttterligare ett lån för att kunna köpa exempelvis ny bil.

Efter att ha läst dessa inlägg om amortering kände jag för att gå igenom våra lån ordentligt vilket är något jag aldrig riktigt gjort. Jag började med att kolla upp hur mycket av lånet vi har kvar att betala av och läste följande:

Lånesumma med låst ränta: 543 750:- (låst i 3 år)
Lånesumma till rörlig ränta: 681 496:-

Total summa: 1 225 246:-

Vi amorterar för närvarande 1 209:- (vilket vår bankman rekommenderade) och vid en beräkning så skulle det då ta oss 84,5 år att betala av och jag skulle då vara 111 år den dagen lånet helt är avbetalat!!

Nej ni läste in fel, 111 år gammal! Är inte det lite konstigt att banken tycker det är okej att man ska kunna betala av ett lån på 84,5 år? Det kanske kommer krav på att amortera mer längre fram i tiden men nu när jag räknat på detta har iaf jag bestämt att vi måste amortera mera!

Vi har som mål att vid 2028 kunna ha en passiv inkomst som täcker våra utgifter så då vore det väl trevligt att även 2028 kunna vara skuldfri? 

Såhär skulle det se ut ifall vi skulle bli skuldfria 2028 jämfört med nuvarande amortering.Jag kommer prata över läget med fru Aktienovis och återkomma med domen om hur vi ska nå detta mål för det blir en markant ökning per månad i amortering ifall vi bestämmer oss för att nå detta mål! Jag måste erkänna att det känns ganska svårt att nå både total skuldfrihet och ha en utdelning som täcker våra utgifter bara inom 14 år men ingenting är omöjligt som man säger :D 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar