torsdag 8 januari 2015

Ny spartaktik och nytt inköp!

Ny spartaktik


Jag har under ledigheten läst mycket bloggar, tidningar och håller även på att plöja igenom en bok som jag kommer recensera här senare. Då jag vet att jag historiskt har tajmat marknaden dåligt och det är något jag ska jobba på under 2015 så har jag snubblat över något som heter Sharebuilder. 

Sharebuilder är i USA en börsmäklare där man kan handla mindre positioner i aktier till förmånligare courtagekostnader. Det här känner jag är en grej som skulle hjälpa mig i mitt sparande! Att allt eftersom kunna diversifiera din portfölj till ett väldigt lågt courtagepris.Eftersom jag jobbar efter ett bättre tålamod innan jag går in i marknaden tror jag att göra mindre köp varje vecka kommer kunna hjälpa mig att minska mitt köpsug när man har en hyffsad andel likvida medel.

Så vitt jag vet så finns det inget liknande här i Sverige men det närmaste man kan komma är nog Avanzas Mini-courtage. Här kan du handla aktier upp till 400 kr/köp och då bara behöva betala 1 kr i courtage/köp. Det tycker jag är överkomligt och jag har därför öppnat ett sånt här konto och redan påbörjat min "Veckoportfölj".

Mina veckoköp kommer bestå av 15% av varje månads sparande. Detta kommer bli nånstans mellan 1500-2000 kr så det är inga enorma summor vi pratar om för tillfället. Jag har även lag till Veckoportföljen som en sida så ni kan följa dess utveckling.

-

Under 2015:s två första veckor har jag gjort följande inköp till Veckoportföljen:


 • NCC: 1 aktie för 247,00 SEK --- YOC 4,9%
 • Castellum: 1 aktie för 122,60 SEK ---YOC 3,5%
 • TeliaSonera: 2 aktier för 50,20 SEK --- YOC 6%
 • Nordea Bank: 2 aktier för 88,00 SEK --- YOC 4,3%

Detta ger mig en total YOC på 4,675% i Veckoportföljen för tillfället.

Nytt inköp

Då har jag gjort två nya inköp kan man väl säga egentligen. Jag köpte Nordea Bank innan nyår för 90,00 SEK. Nu när den fallit ner en bit så fyllde jag på till priset av 87,50 SEK. Här förstörde mitt tålamod det lite igen kan man väl säga och den har fortsatt neråt idag vilket är tråkigt för mig men jag har mitt köptak runt 90,00 SEK där jag tycker den är köpvärd så känns ändå inte som jag gjort ett dåligt köp.

Nordea har ju tagit lite stryk på grund av sin Rysslandsexponering men utöver det känner jag att det är en väldigt fin och stabil bank. Jag räknar även med en utdelningshöjning nu till våren då 2014 varit ett bra år för dem.

Kommer slänga upp min analys av Nordea de närmsta dagarna men nu är skolan igång igen och jobbar även varje kväll så kan bli så att bloggen blir lite lidande men det hoppas jag verkligen inte!

Vad säger ni om min nyfunna investeringstaktik? Är den nåt att ha eller är den aningen kontraproduktiv? Och Nordea? Bra eller anus? :)

8 kommentarer:

 1. Att inte bry sig så mycket om hur hela börsen anses vara värderad utan istället göra kontinuerliga inköp i aktier som enligt egen analys är köpvärda (dvs i linje med eller lägre än eget framräknat köptak) tror jag är en god strategi för den långsiktige. Om sedan köpen sker veckovis, månadsvis eller t om kvartalsvis tror jag däremot spelar mindre roll numer. Innan courtageavgifterna kunde bli så låg som 1 krona var det däremot viktigare att köpa för en lite större summa per tillfälle av förklarliga skäl.

  Nordea tycker jag är en intressant aktie. Har själv köpt in den till portföljen och överväger att utöka positionen ytterligare. Visst, riskerna med tanke på exponeringen gentemot Ryssland men också Norge (olja och shipping) känns inte optimal, men samtidigt är det en enormt stor och väl diversiferad bank som jag personligen tror kommer kunna stå sig väl även när det svajar lite på marknaden som helhet. Det ska också bli intressant att få veta hur banken tänker kring utdelningsnivån, själv tror jag på en hyfsad höjning (men jag kan ha väldigt fel =).

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av bankerna tycker jag Nordea och Handelsbanken är intressantast. Handelsbanken som en oerhört stabil bank med spännande framtid i UK.

   Nordea är intressant av precis de anledningarna du nämner och är kanske just pga av Ryssland och Norg den är lite nedtryckt. Tror vi kommer få se många köptillfällen under 2015 med mycket oro ute i världen med en olja som bara sjunker och ett Grekland aom går mot nyval :) blir till att hålla i krigskassan lite nu!:)

   Radera
  2. SHB är favoriten för mig alla gånger, men Nordea ligger strax bakom. Handelsbanken är en konservativ och otroligt skickligt styrd bank. Synd bara att det sällan är rea vad gäller SHB, jag skulle mer än gärna bygga på min befintliga position men då vill jag se en kurs kring max 300 kr som är mitt köptak.

   Radera
  3. Jag håller helt med dig! Mitt köptak ligger på 290 kr men SHB känns lite som bankernas H&M, det är sällan rea på dessa fina bolag :)

   Radera
 2. Har precis startat samma "experiment" nu under 2015. Tanken ör att istället för att månadsspara i en index-fond så sätter jag in 500:- på en ISK hos Avanza, eller egentligen 2000 i månden. Tanken är att handla för ca: 500:- i veckan då jag precis som du känner ett visst problem med tålamodet och kanske förmågan att göra bra analyser. Dessa pengar är tänkte att handla aktier på Mid och Large Cap med vissa regler så som att direktavkastning skall uppfyla vissa krav och att "fonden" skall vara balanserad mellan olika innehav. Som en index-fond men förhoppningsvis väljs vissa icke önskvärda bolag bort per automatik.

  Industrivärden och NCC finns i min portfölj för tillfället med GAV 136,60 och 239 så tajmingen har varit bra 50% av inköpen :)


  //MidLargeCap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det inte bara jag som är lite osäker till analys och har lite dåligt tålamod :D

   Bra köp både NCC och Industrivärden! Jag köpte in NCC för 210 kr i oktober och var aen för snål för att fylla på vid 225 för jag tyckte det var lite dyrtmot mitt första inköpspris. Suck!:)

   Radera
 3. Tjenare,
  jag har gjort analyser på både Nordea och Industrivärden samt de andra bankerna på Näringslivsnördens blogg. Tror att det kan intressera er. Idag la jag upp en analys om Castellum. Spana in bloggen, där står också lite (i november-14) om vad man ska tänka på när man börjar spara.

  Besök Näringslivsnörden

  /Näringslivsnörden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag var inne och läste igenom analysen av Castellum och ska med spänning fortsätta läsa vidare på din blogg! :)

   Radera