Nordea överträffade denna gången analytikerna och aktien stack nästan 6% i början av dagen och största anledningen var troligtvis den höjda utdelningen som överträffade analytikernas förväntningar.
Man hade förväntat en utdelning om 0,53 EURO men det blev hela 0,62 EURO per aktie. Detta blev en utdelningsökning på hela 44% (0,43 EURO, 2014).
Jag som Nordeaägare är självklart glad men kan tycka att var inte 0,62 EURO lite att ta i? Man delar denna gången ut hela 70% av vinsten vilket jag tycker är lite högt!
Är det bara jag som blir lite orolig av så höga utdelningssiffror eller har jag missat något? :)
Det finns nog inte så mycket att använda pengarna till. Mer bolån är ju inte så populärt. Företagen har så de klarar sig (om de inte ökar investeringarna men det vågar det inte riktigt). Samtidigt är det inte lönsamt för ett oligopol att sänka priset för att öka försäljningen. Så när Riksbanken pumpar in gratis likviditet i systemet går det rakt in i bankernas balansräkning och sedan vidare ut som utdelning. Det är ett internationellt fenomen att stimulanserna stannat i det finansiella systemet och driver upp tillgångspriser. Nordea är ett bra exempel. Storbank är en härlig nisch - hög avkastning, risken tar staten och finansieringen står centralbanken för.
SvaraRaderaDet är såna här sammanhang som du skriver om som jag vill lära mig att förstå och kunna se! Jag läser för närvarande en bok vid namn "Eurokrisen" som tar upp mycket om hur storbankerna runt om i Europa är finansierade. En väldigt snedvriden bransch får man väl ändå säga :)
Radera