lördag 17 januari 2015

När är det dags att sälja?

När är det egentligen dags att sälja sina aktier? Börsen når gång på gång nya all-time highs och fler och fler bolag känns för högt värderade.

Detta är faktiskt något jag går och tänker på nästan dagligen och jag läste en artikel av Cornucopia imorse och jag känner mer och mer att jag behöver ha någon typ av "Säljstrategi".

Jag vet att det är oerhört svårt att tajma marknaden och det är inte det jag tänker att jag ska kunna göra. Tanken är väl mer att kanske sälja av för lika mycket som värdeökningen är eller 1/3 eller häflten. Jag har ingen aning faktiskt men nåt tror jag ändå man behöver göra.

Det här med att sitta kvar i båten är vad jag kan tycka en bra idé men man vill ju ändå gärna kunna försöka maximera sin avkastning även om det i första hand är utdelningen jag är ute efter.
Jag som "på riktigt" började investera på börsen nån gång runt 2012 har ju inte direkt varit med om någon större krasch och det är enkelt att sitta nu med alla innehav på plus och säga "jag kommer sitta kvar i båten, det återhämtar sig alltid" men hur reagerar man när alla innehav har halverats?
Kommer man verkligen kunna tänka och agera rationellt när man märker att chansen att ens pengar ska utrotas helt faktiskt är möjlig?

Jag antar till exempel att de som ägde Ericsson innan kraschen inte trodde att de några månader senare skulle få vara med i en nyemission där de fick teckna aktier för drygt 3 kr/st.

Jag som gillar NCC, hur kommer jag reagera om, pga en krasch, den precis som 2007-2008 gick från 224:- till 34,50:-? Kommer man då ha stake nog att sitta kvar och säga "det vänder alltid nån gång"? Tror inte det va?!Hur ska man göra då? Sitta kvar och bara fylla på sin krigskassa för att slänga in när det kraschat? Sen när det kraschat 30% och du slängt in hela din krigskassa och det ändå bara fortsätter ner. Vad gör man då?

-

Detta är något jag funderar mycket på men kommer inte fram till särskilt mycket. Svårt att tajma marknaden men jag vill inte förlora några pengar. Vill ha kakan och äta den med liksom!

Hur gör ni övriga bloggare? Har ni en säljstrategi och hur ser den ut?

Uppdatering:
Kom över ett inlägg på Spartacus blogg om att tajma marknaden. Mycket läsvärt!

12 kommentarer:

 1. http://mangoldx.blogspot.se/2014/10/borskrasch-katastrof-eller-koplage.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar mycket läsvärt! Min investeringsfilosofi är precis som din, köpa och lägga i byrålådan för evigt. Mitt psyke har ju som sagt inte testats ordentligt än så vi får se hur det går när kraschen kommer!

   Precis som du gjorde i Fabege gjorde jag i Ratos. Enda skillnaden är ju att Ratos nu inte rör sig ifrån 45-50 kr. Såna affärer som får mig att fundera över att sälja av en liten del när de börjar gå ner för att stoppa in pengarna vid lägre kurser eller i bättre case.

   Radera
 2. Intressant inlägg :-)

  Jag har för länge sedan insett att jag inte är begåvad nog att följa marknadens rörelser så jag sitter snällt i båten när det rasar på börsen med den fasta övertygelsen att det kommer att korrigera sig på sikt.

  Psykologiskt är det naturligtvis trist att konstatera att man vissa dagar kan "förlora" en månadslön under en arbetsdag men och andra sidan så konstaterar jag även att jag kommer in i nya positioner billigare än tidigare.

  Jag har även intalat mig själv att depåvärdet inte är något annat än ett riskkapital som kommer att fluktuera över tiden men direktavkastningen brukar hålla sig relativt stabil över tiden.

  Jag agerar efter principen "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." - Peter Lynch, och är alltid fullinvesterad. Då jag saknar en krigskassa så väljer jag att belåna min depå vid större korrigeringar.

  Mvh//Chansar mest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag känner likadant. Jag har försökt tajma marknaden innan och inte lyckats särskilt bra. Men känner ändå att jag skulle vilja försöka minska fallet bäst jag kan när det väl kommer.

   Och när det kommer itll ditt Peter Lynch citat så känns inte han som en sitta kvar i båten kille direkt. Han med sin fond Magellan hoppade ju titt som tätt in och ut ur marknaden :)

   Radera
 3. Intressant! Jag har också på senare tid börjat fundera på säljstrategi. Sålde för första gången på 4 år för någon vecka sedan och och undrar nu om man kan kombinera köp och sälj med långsiktig utdelningsinvestering. Det är som du skriver i sista stycket, man vill både ha kakan och äta den.
  Tack för trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det inte bara är jag som har problem att sälja mina älskade aktier :)

   Radera
 4. Det enkla svaret är förstås att släppa fokus på kurs och portföljens värde, där tycker jag en utdelningsfilosofi för med sig en bra bonus - med fokus på långsiktig utdelningsförmåga tycker jag det underlättar att slippa stirra på kurser och depåvärde, ur ett säljperspektiv. Ur köpperspektiv är undervärdering förstås alltid välkommet. Psykologiskt hänger jag upp de på att fokusera på den framtida passiva inkomsten och anpassningen av kostnader därtill. Hoppas aldrig behöva sälja en aktie, av skäl ungefär som Chansar Mest nämner. "Our favourite holding period is forever"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag försöker bortse ifrån portföljvärdet också och investera för utdelningarna. Tajma marknaden lär jag aldrig bli bra på men kan man på nåt sätt kunna sälja av innan en rejäl krasch och kanske få 100 aktier för samma pengar man innan fick 75 aktier så anser jag att det gynnar utdelningsförmågan :)

   Jag föredrar att aldrig sälja mina aktier precis som du säger men det är väl tyvärr oundvikligt :)

   Radera
 5. Jag tror egentligen inte att det finns några genvägar. Investeringar handlar om att hela tiden samla fakta och försöka fatta så bra beslut som möjligt. Jag är tveksam till alla generaliserade beslutsregler och allmänna resonemang om att något är för dyrt eller för billigt givet hur aktiegrafen ser ut (inklusive strategier som köp löpande och sälj aldrig). När det smäller tror jag på att försöka med så öppna ögon som möjligt gneta sig igenom fakta och försöka fatta ett beslut i taget. Den regel jag lever efter är att alltid försöka undvika beslut som leder till nya svåra beslut. Om en aktie faller och jag, trots att jag försökt förstå, inte begriper varför är det antagligen läge att sälja. Annars kan jag få ett ännu svårare beslut om aktien fortsätter falla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en bra poäng här måste jag säga. Hela tiden samla fakta om nuvarande läget för företagen och sen utgå ifrån det och bestämma om man ska behålla eller sälja.
   Sen kommer ju frågan hur öppna ens ögon är när det barkar neråt och det psykologiska sätter in på riktigt.

   Precis som du säger att när man ser sina innehav falla och man inte för fem öre förstår varför. Vad gör man? Vad är rätt beslut att fatta?

   För övrigt väldigt intressant inlägg om hur man ska använda sitt husbundna kapital! Väldigt givande att läsa inläggen på din blogg Gottodix! :)

   Radera
 6. Gottodix har givetvis helt rätt. Det gäller att vara beredd att ompröva sitt innehav. Problemet är att det är toksvårt att veta när det stora raset kommer. Det är inte direkt så att det är tydligt i förväg. I alla fall inte för mig, men det finns säkerligen andra som grejar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt och hållet med dig! Med all oro runt om i världen men Greklandskris på väg, oljan som rasat och Ryssland som vägrar släppa Krim så känns det som man borde hoppat av börsen för längesen men det fortsätter ju bara uppåt!

   Nu ska ju ECB pumpa in 60 mdr euro/månaden i nästan ett år så nu blir det ännu mer spännande!

   Radera