söndag 15 maj 2016

Hur fan investerar ni egentligen?!??!

Har under en tid gått med lite funderingar kring aktiemarknaden och huruvida jag gör rätt som är väldigt avvaktande till köp just nu och inväntar en större sättning. Jag hoppar fram och tillbaka mellan mina hjärnspöken om det faktiskt är viktigt att köpa riktigt billigt eller är det så enkelt att det är tiden som gör det mesta av avkastningen? Jag tror vi är i någon typ av förnekelsefas och även om jag inte varit med på några kraschar innan så kommer här nedanför lite tankar från mig kring rådande börsläge.

Jag började på ett mer insatt sätt att investera under mitten av 2014. Innan dess har jag läst aktiespararen och köpt bolag på lite lösa rykten och inte gjort någon större research innan jag investerat. Sedan mitten av 2014 så har börsen hunnit med att gå upp ca 30% för att sedan gå ner med ungefär lika mycket. Det har under samma period vuxit fram enormt mycket forum, exempelvis Shareville, för aktier och investeringar. Det finns nu tusentals ekonomibloggare och säkert 20-30 börspoddar som vuxit fram bara på denna korta period. Jag har även personer i min umgängeskrets som hux flux börjat intressera sig för aktier (vilket jag dock tycker är väldigt roligt) som annars inte varit minsta intresserad av detta.

Det man kan se även på tex. Twitter är hur det hela tiden poppar upp nya användare som fokuserar på att bli ekonomiskt fria inom en snar framtid. Det finns speciellt ett stort fokus på utdelningsinvestering. Det är väldigt många som börjat se fördelarna med det och har som mål att kunna leva på denna passiva inkomst om sådär 15-20 år. Det som dock skrämmer mig lite är att gemene mans inställning till denna strategi verkar vara att "köp vilket stort stabilt utdelande bolag som helst för det kommer löna sig i det långa loppet". Kommer det verkligen det? Tycker det känns obehagligt likt när man kunde köpa vilket IT-bolag som helst för alla deras kurser skulle till himlen!

Det första man hör när ett bolags kurs backar efter en skandal, vinstvarning eller vad som är "vad bra nu är det rea, då köper jag mer". Är det verkligen rea bara för att kursen backar? Jag tycker det känns som att folk kastar sig in alldeles för fort utan att helt klart se kontentan av själva händelsen som orsakade kursfallet på aktien.

Jag har själv varit en väldig förespråkare till "lägga i byrålådan" mentaliteten men börjar fundera på om det faktiskt är en bra idé. Jag vet det går alltid backtracka vissa exempel som hade varit en fantastisk investering (nog tjatat om H&M och deras 10 000 investerade kronor 1978 hade blivit bla bla bla) men jag är osäker till om det är en så bra idé. Det är förvånandsvärt få bolag som fanns med på Fortune 500s lista 1950 som är kvar där än idag (länk). 

Om man skall ta ett exempel som jag tänkte på för ett tag sedan så kan vi ta Atlas Copco. Ett otroligt fint bolag med fantastisk historik som är ett klassiskt "lägg i byrålådan" case. De har en betydande del av sina intäkter ifrån Kina (dryga tiondelen) och vad händer då om Kinas tillväxt fortsätter att sakta in? Kanske inte ett jättestort problem kan tyckas men det är här resonemanget "jag är långsiktig" leder till att folk köper stabila bolag till hutlösa priser. För bara ett halvår sedan så köpte folk Atlas Copco för nästan 300:- till ett P/E på 30(!!). Det är här som jag känner att det är inflation i folk som är långsiktiga och är helt säkra på att bara för att de köper stora stabila bolag så kommer de vara miljonärer om några år. Jag känner likadant när man ser folk köpa exempelvis Johnson & Johnson på nuvarande nivåer ($110-$115) helt övertygande om att detta är ett bra köp om några år. Varför i satan köper man ett bolag på all time high nivåer och sedan förväntar sig att detta kommer vara en bra affär? Är det något jag missat som väljer att avvakta på nuvarande nivåer eller vad är det som händer?

Jag är inte rädd för att "missa tåget" men är det på de här nivåerna som börsen kommer handlas framöver? Folk har mycket pengar, det är billigt att låna. Är det då rimligt att anta att gemene man kommer acceptera ett dyrare pris på börsen? Känns som en bubbla i att investera i stora stabila utdelande bolag tycker jag! Men vad fan vet jag egentligen? :)

Är folk i en förnekelsefas där ingen tror på nedgång eller maskerar sin rädsla för nedgång med resonemanget "blir det billigare så köper jag bara mer" och tror att det psykologiska inte alls kommer vara några problem eller är det bara för att man med sociala medier enklare kommer i kontakt med likasinnade som det känns som att det råder inflation på oss småsparare?

Detta blev ett otroligt spretigt inlägg men jag känner en oro över alla dessa investerare som köper till, vad jag anser vara, alldeles för dyra priser och tror att de kommer lyckas bara för de köper stora stabila bolag. Det känns skrämmande och jag vet inte vad jag skall dra för slutsatser alls av det. Ska man fortsätta invänta en större nedgång eller ska man helt enkelt alltid ligga fullinvesterad? Hur känner folk där ute. Är ni inte oroade över hur lättsamt alla tar investeringar på börsen för tillfälet?

26 kommentarer:

  1. Nu har ju börsen backat under ett års tid, tycker inte priserna är hutlösa i dagsläget även om det säkert kan gå ner mer. Om inte annat när räntorna går upp.

    Hur ska du kunna köpa något med din strategi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes det har det absolut gjort och även om inte priserna är hutlösa så tycker jag man kan se att generellt så är de flesta bolagen högre värderade än deras 10 års snitt och då tycker inte jag att det är köpläge.

      Jag kommer köpa när värderingarna kommer ner. Så länge fundamentan är intakt så tittar jag närmre på bolagen när de kommer ner runt sina snittvärderingar.

      Sen kan det absolut finnas köplägen jag missar för att jag är konservativ med att köpa på ATH :)

      Radera
  2. Ett mycket bra inlägg. Sällan man ser något sådant när det mals på om att bygga en "pengamaskin" med hjälp av utdelningar.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag har lite börjat tröttna på pengamaskinssnacket även om det är bra att folk blir ekonomiskt intresserade och vill förändra sina liv ekonomiskt :)

      Radera
  3. Jag håller med helt och hållet men brukar hålla en lite mer lågmäld profil gällande storbolag eftersom de sällan är en del av min investeringsstrategi. Just Atlas Copco förra året är kanske det absolut mest flagranta exemplet och jag tror att många de de "nya" investerarna helt enkelt inte har lärt sig att räkna på avkastning och att läsa årsredovisningar. Köper man "stora fina" bolag för P/E 25+ får man räkna med en direktavkastning på omkring 3 % och för bolag som Atlas Copco räcker de med en normalisering av aktievärderingen för att det ska krävas uppemot 10 år av utdelningar för att kompensera prisnedgången.

    Just nu är det även stiltje i min egen portfölj som främst består av mindre bolag i stil med Atea, eWork, Doro och NGS. Förra året var lite konstigt eftersom det inleddes fantastiskt för storbolag medan de mindre bolagen gick bra under hösten när storbolagen föll kraftigt. Tyvärr innebär det att värderingen är riktigt hög nu i de bolag jag tittar på och då blir det stiltje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror precis det kan vara det du säger. De nya kastar sig in om köper bolag som det kanske ofta pratas om och inte förstår innebörden av de olika nyckeltalen och värderingarna. Jag känner som du att det för tillfället är stiltje i portföljen då jag blivit allt mer restriktiv till att köpa när det är ett "okej" pris utan har börjat tycka att inköpspriset är allt viktigare.

      Grymt att du går ner på de mindre bolagen. Jag tror att om man vill få en bättre avkastning över tid så måste man våga sig ner dit och pilla och inte bara hålla sig till Large Cap. Jag är alldeles för dålig på att titta på de mindre bolagen tyvärr :)

      Radera
  4. Ett otroligt värdefullt inlägg som borde vara fastnålat. Det verkar så självklart bland många att allt ska lösa sig och att det går att köpa till vilken värdering som helst. Undrar hur många som när det verkligen råder kaos och börskollaps fortsätter att köpa eller omvärderar sin strategi och säljer vid helt fel tillfälle? Hur kommer man själv agera under den psykologiska pressen, då jag som du inte varit med om en tidigare? Det gäller nog att sätta sig in och ifrågasätta när det är bättre tider så som du gör nu, det är nog den största hjälpen! Bra blogg Aktienovisen, fortsätt med intressanta inlägg som sticker ut i mängden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Kommer bli spännande att se hur man agerar! Jag har själv försökt intala mig att jag skall vara helt vårdslös och fullkomligt slänga in pengarna där det gör som ondast men det kanske är lättare sagt än gjort?:)

      Radera
  5. följande är det nog många som inte kommer hålla med om eller räkna på, eller ö.h.t ta till sig, men here goes...


    OM du vill gardera dig utan att stå utanför finns det många sätt att reducera risk, här är några:

    du kan göra så att du undviker högriskbolag med högt beta, och speciellt stora sådana som antagligen i princip växt färdigt.
    köp tillväxtbolag med lågt beta, dvs kursen drivs av händelser relaterade till bolaget och inte vädret på övriga marknaden.

    håll positionerna storleksmässigt beroende på likviditet så att du alltid kan kliva av snabbt.

    skit fullständigt i utdelningar, det blir en fälla att hålla i en fallande aktie för att du vill få någon futtig procent utdelning om en månad när du ofta får mer pengar på att hålla en tillväxtaktie i några dagar. (eller tjänar på att undvika hålla din fallande aktie i några dagar)

    köpte du när den var på all time high får du på ditt investerade kapital fortfarande bara vad den direkavkastning den var på när du köpte. Även senare när direktavkastningen ligger på 10%. Och så tappar du 1/3 till 1/2 om du säljer när den ligger platt.


    rid inte ut stormen och säg att du är superlångsiktig, det är ofta en ursäkt man hör när folk ligger back på sina positioner och de har för stort ego för att gå ur dem.

    Visst att ha is i magen att vänta ut en dipp funkar oftast, även om du hade kunnat använda dina pengar bättre medans du väntar, men den gången per årtionde det inte gör det får du ångra att du försökte i 20 år framåt.

    "Buy and hold is not just dead, it was never alive to begin with."

    tar man med inflationen och räknar bort survivor bias finns det många tillfällen då det tagit över 10 år att ens nå tillbaks till break even. det finns historiskt tillfällen då om man hållit index i 77 år eller 130 år landat på +- 0.

    http://etfhq.com/blog/2010/02/19/buy-and-hold/

    personligen tror jag denna utdelningsiver kommer från att folk vill göra det lätt för sig. "Besvärligt att behöva oroa sig och fatta beslut då och då jag vill investera, glömma, och blunda. Och bli rik dessutom"

    Har något funkat bra i 10 år tror människor att risken är extremt liten att en katastrof händer, men om du tänker hålla på med aktier i 50 år är risken tvärtom nästan 100% att du kommer vara med om iaf en riktigt fet krasch som kommer vara katastrof om du den gången kör buy and hold rakt genom på en bred diversifierad portfölj och vägrar släppa.

    läsvärt om systemisk risk: http://www.gogerty.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med om punkten att folk vill göra det lätt för sig och tror de kommer bli rika på grund av haussen av ränta-på-ränta. Mycket intressanta punkter och skall kolla in länkarna när jag har lite mer tid över! :)

      Radera
  6. Ptja, en annan chansar mest och det har trots allt gått rätt bra ändå.

    Men även jag tror och hoppas på en fortsatt bearmarket och är relativt passiv med nyinvesteringar i nuläget.

    Jag anser dock att pengar är i princip gratis och för första gången på många år så är jag inte ense med fru Cm som anser att vi ska hålla oss till vår "game plan" och shoppa loss först i höst som traditionellt sett är det bästa köptillfället.

    Och andra sidan är det i princip gratis att låna pengar och att få en högre avkastning än rådande ränteläge klarar till och med jag av.

    Sannolikt landar det här i en moderat investeringsnivå över sommaren och sedan fläskar vi på i oktober om inget oförutsett inträffar.

    Mvh//Cm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför vill du inte vänta till i höst? Rädd att missa tåget? :P

      Jag kommer vara väldigt avvaktande över sommaren och försöka ta mig in under hösten då jag hoppas på en bearmarket fram tills dess :)

      Radera
  7. Jätte bra skrivet. Jag har liknande känsla om marknaden. Jag har börjat vikta om min portfölj mera mot stora kända large cap bolag men som du säger så är det svårt hur mycket likviditet man ska ha i portföljen ifall börsen fortsätter i en bear market. Ska man ligga all in eller?

    Har ploppat upp många bloggar som min och din men den stora frågan är hur många bloggar om hur livet är när man nått målet med ekonomisk frihet. Jag har letat såna bloggar men inte hittat..

    Mvh

    Leva drömmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. De bloggar som faktiskt klarat det skulle jag säga är frivid42 och utdelningsseglaren! De är grymma inspiratörer! :)

      Radera
  8. Bra skrivet , det känns som du satte mina tankar på pappret , jag håller precis med dig.

    SvaraRadera
  9. Det är alltid intressant med olika människors tankar om investeringar, det var bla tack vare alla svenska/amerikanska/kanadensiska bloggare som jag skapat min egna investeringsfilosofi. ( hade jag själv kommit på namnet "Chansar Mest" så hade jag tagit det....)

    Saken är att man får lov att köpa aktier i ett företag flera gånger än en, dvs man kan snitta ner sitt GAV om man skulle ha köpt vid ett dyrare/dyrt tillfälle, och jag gissar att alla av oss kommer köpa nån aktie vid "fel" (läs dyrt) tillfälle.

    Jag tror ju inte du menar att de som lyckades köpa sina aktier vid det fantastiska läget som inträffade vid raset 2008-09 därefter aldrig fått köpa aktier igen, då nya köp troligen alltid lett till att de höjt sina GAV.

    Tack för ditt bloggande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut att man kan köpa vid fel tillfälle! Jag trodde att H&M var rätt köpvärd under 300. Köpte alldeles för mycket runt 300 och nu måste jag snitta ner mig hela tiden. Detta lite jag menar med att man behöver ta ett steg tillbaka och inte slänga sig in i det. Hade man varit lite kyligare och gjort lite bättre research så hade man kunnat se att 300 inte var jättebra pris direkt.

      Med inlägget vill jag bara påpeka att folk verkar tro att allt löser sig bara man köper vad som helst som delar ut och man är långsiktig och det gör det inte! :)

      Radera
  10. Glömde några länkar

    Denna är mycket läsvärd av Spartacus.
    http://spartacusinvest.blogspot.se/2014/06/behover-man-tajma-marknaden.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Spartacusinvest+%28Spartacusinvest%29

    Sedan kan denna också kanske vara av intresse.

    http://www.dividendgrowthinvestor.com/2015/03/why-stock-charts-are-misleading-for.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DividendGrowthInvestor+%28Dividend+Growth+Investor%29

    SvaraRadera
  11. Ifjol skrev jag ett antal julkort mest på skoj. Skulle jag göra det i år igen skulle ditt inlägg i klassen årets Rookie vara en stark aspirant på första priset.

    Soliga Hälsningar

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trevligt! Tack så mycket Lars! :)

      Radera
  12. Även om pengamaskinisterna är väldigt synliga på nätet är nog deras inverkan på marknaden närmast obefintlig. De är en subkultur med en ytterst liten del av omsättningen. Så att vara contrarian gentemot dem är inte samma sak som att vara contrarian mot marknaden.

    En sak jag lärt mig av att följa aktiemarknaden under många år är att det alltid känns väldigt osäkert och riskfyllt. Det är först efteråt när man vet hur det gick sen som man inbillar sig att det var ganska klart vad som skulle hända.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag tror inte heller de har någon påverkan på marknaden. Det är bara den kanske naiva synen på att köpa vad som helst till vilket pris som helst som gör mig lite oroad :)

      Radera
  13. Jag ser många bittra kommentar och även inlägget. Problemt ligger då ofta i dig själv. Du är inte nöjd med dina investeringar eller din strategi och försöker avspegla det på andra.

    Med vänlig hälsning,

    /Life is my Goal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar dig alltså att det är mer sannolikt att Aktienovisen är bitter än att han och övriga läsare tycker det är dumt att köpa cykliska bolag för p/e 30?

      Radera
    2. det är i betraktarens öga, själv kan jag inte se en enda bitter kommentar.

      ---
      inte så hemma i investerarbloggosfären, då jag främst är en kvant-handel-wannabe och inte investerare, men snubblade nyss över denna:

      http://investerarfysikern.blogspot.se/2016/05/diversifiering-i-en-pengamaskin.html

      vilken också tar upp riskerna jag nämnde ovan angående att det inte är ovanligt med över 10 år långa drawdowns för att nå tillbaka om man går all in för en buy&hold aktieutdelningsmaskin.

      Radera